РИА Новости

Primele vaccinuri anti-COVID vor ajunge în Moldova la mijlocul lui februarie. Sunt așteptate circa 300 de mii de doze

Republica Moldova va recepționa primele loturi de vaccin împotriva COVID-19, începând cu mijlocul lunii februarie 2021.  Este vorba despre 24.570 doze de vaccin Pfizer/BioNTech (Comirnaty) și 264.000 doze produse de Oxford/AstraZeneca. MSMPS a recepționat confirmarea livrării vaccinurilor din partea platformei COVAX, astăzi, 30 ianuarie.

Vaccinul produs de Pfizer/BioNTech (Comirnaty) va fi depozitat la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, care va asigura condițiile necesare de păstrare la temperatura de -60°C -90°C. Ulterior, vaccinurile vor fi distribuite către punctele de vaccinare, cu respectarea lanțului frig.

Vaccinul produs de Oxford/AstraZeneca va fi livrat în Republica Moldova în tranșe, începând cu sfârșitul lunii februarie, pentru trimestrul I și trimestrul II. Acest vaccin trebuie păstrat la o temperatură de +2°C +8°C.

Platforma COVAX este unul dintre cei trei piloni de acces la instrumentele COVID-19 (ACT) Accelerator (Diagnostic, Tratament și Vaccinuri), care a fost lansat în aprilie de OMS, Comisia Europeană și Franța, ca răspuns la pandemia COVID-19.

COVAX a primit cereri pentru aprovizionarea cu vaccin împotriva COVID-19 din partea a 72 de țări. Însă, la prima etapă, doar 18 țări au fost selectate, inclusiv Republica Moldova.

Republica Moldova va recepționa gratuit prin intermediul COVAX suficiente doze pentru a vaccina 20% din populație. Ulterior, țara noastră va procura prin intermediul COVAX vaccinuri la un preț preferențial. Republica Moldova a aderat la COVAX în luna august 2020, prin intermediul scrisorii de intenție, semnată de MSMPS. Iar la data de 7 decembrie a fost expediată solicitarea pentru vaccinul împotriva COVID-19.

***

Compania Pfizer raportează că vaccinul său are o eficacitate de aproximativ 95% în prevenirea simptomelor ușoare și severe ale infecției COVID-19. Acest nivel de eficacitate pare să se aplice la toate grupele de vârstă și ambele sexe, după cum s-a raportat în studiul clinic desfășurat de Pfizer, care include 43.548 de participanți. Datele studiului arată că vaccinarea a arătat protecție timpurie începând cu 12 zile de la prima doză. La 7 zile după a doua doză s-a observat o eficacitate de 95%.

Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu vaccinul Pfizer au fost ușoare sau moderate: durere și inflamație la locul injectării, oboseală, cefalee, dureri musculare și articulare, frisoane și febră. Acestea s-au ameliorat în câteva zile după vaccinare și apar, în general, mai des după a doua doză. Rareori, ca și în cazul altor vaccinuri, anumite pesoane pot dezvolta reacții alergice. Până la 15 ianuarie au fost raportate 21 de cazuri de anafilaxie din 1.893.360 doze de vaccin Pfizer-BioNTech.

Al doilea vaccin care va ajunge în Moldova, AstraZeneca, a fost aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului vineri după-amiază, fiind al treilea vaccin anti-COVID autorizat în UE. Spre surprinderea multora, vaccinul este acceptat și pentru persoanele peste 65 de ani. Anterior, comisia pentru vaccinare din Germania a recomandat ca vaccinul anti-COVID dezvoltat de compania AstraZeneca și Universitatea Oxford să nu fie folosit pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani, ci doar pentru grupele de vârste cuprinse între 18-64 de ani. AstraZeneca a negat informațiile.

În cazul administrării ambelor doze de vaccin, rata eficacității în urma imunizării cu vaccinul AstraZeneca este de 90%.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Pe bicicletă, de la Iași la Chișinău și înapoi: acțiunea unor cicliști amatori, la care s-au alăturat polițiști din R. Moldova și România VIDEO

În aceste zile, 100 de cicliști amatori pedalează din Iași până la Chișinău și înapoi, într-o tură simbolică pentru a promova mersul pe bicicletă ca mod alternativ de transport și responsabilizarea tuturor celor care aleg deplasarea pe două roți. La eveniment s-au alăturat și polițiști din Republica Moldova și România.

Poliția Republicii Moldova a anunțat că, în aceste zile, 100 de cicliști amatori pedalează din România până la Chișinău și înapoi, într-o tură simbolică care promovează mersul pe bicicletă ca mod alternativ de transport, dar și responsabilizarea tuturor celor care aleg deplasarea pe două roți.

„În acest context, s-au alăturat și colegii noștri din cadrul Inspectoratului de Securitate Publică a IGP și împreună am arătat că, dincolo de granițe, siguranța și educația rutieră sunt obiective comune. (…) Prezența colegilor polițiști pe bicicletă are scopul de a contribui la reducerea numărului de accidente rutiere în rândul bicicliștilor, prin vizibilitate crescută și conștientizare publică, dar și colaborarea între instituții și întărirea relațiilor dintre polițiile din România și Republica Moldova”, au comunicat reprezentanții poliției din Republica Moldova.

Poliția Română a spus că a ales să sprijine participanții pe tot parcursul traseului, cu polițiști care pedalează peste 300 de kilometri alături de cicliștii amatori.

Conform poliției din România, organizatorul acestui eveniment este jurnalistul Lucian Mîndruță. „Este o tură de vizibilitate. Nu blocăm traficul, doar îl convingem să ne observe. Să înțeleagă că și noi avem un loc pe drum”, a comunicat Lucian Mîndruță.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: