Primul caz de alergie severă la ambrozie: Un bărbat a ajuns în stare gravă la spital, după contactul cu plantele
Full Article 4 minutes read

Primul caz de alergie severă la ambrozie: Un bărbat a ajuns în stare gravă la spital, după contactul cu plantele

În Republica Moldova a fost înregistrat primul caz din acest an de reacție severă alergică la ambrozie. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 63 de ani din raionul Căușeni, care a fost preluat de medici în stare gravă, cu semne de șoc anafilactic. Despre aceasta a anunțat IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP).

Potrivit informațiilor, asistența medicală a fost solicitată pe 17 august, printr-un apel la 112, înregistrat la ora 17:07. Astfel, o echipă din cadrul Parcului de Asistență Medicală Urgentă Căinari, ajungând la domiciliul pacientului, a constatat că bărbatul a fost în câmp cu animalele domestice și, din neatenție, s-a atins de plantele de ambrozie. Respectiv, la scurt timp după atingere, acesta a început să prezinte acuze la cefalee, slăbiciune generală, dispnee și prurit.

Din anamneză s-a determinat că bărbatul suferea de patologii cardiovasculare și alergologice.

În timpul examenului medical, pacientul era deja în stare gravă și prezenta semne ale șocului anafilactic. Echipa de medici a acordat asistența medicală urgentă la etapa de prespital și, cu monitorizarea permanentă a parametrilor vitali, pacientul a fost transportat de urgență la Spitalului Raional Căușeni.

În acest context, IMSP CNAMUP reamintește cetățenilor că momentan ne aflăm în sezonul de înflorire a ambroziei – o plantă periculoasă prin efectul și cantitatea de polen pe care o răspândește.

Astfel, pentru că în Republica Moldova ambrozia poate fi întâlnită în majoritatea raioanelor,reprezentanții CNAMUP au formulat o serie de recomandări:

  • reduceți timpul petrecut în aerul liber în sezonul polenic;
  • închideți ferestrele în timpul zilei;
  • schimbați hainele când veniți de afară;
  • spălați-vă frecvent pe față și pe mâini;
  • utilizați aparatele de aer condiționat cu filtre;
  • purtați măști, la necesitate.

Menționăm că, la contactul cu ambrozia, persoanele alergice manifestă rinoconjunctivită (strănut frecvent, ochi roșii și mâncărimi la nivelul nasului), accese de astm (tuse, respirație grea sau șuierătoare), afectarea pielii de tip urticarie (mâncărime), eczemă sau șoc anafilactic – cea mai severă reacție alergică, în cazul căreia este nevoie de ajutor medical urgent.

În situații de risc eminent, apelați la 112.

În 2018, Guvernul a aprobat un plan de combatere și prevenire a răspândirii ambroziei. Acesta prevede că toate persoanele fizice și juridice sunt responsabile de spațiul pe care îl au în proprietate, fiind obligate să nimicească planta. Iar cei care nu respectă legea, riscă amenzi între 600 și 6000 de lei. De la începutul sezonului ambroziei, inspectorii de mediu spun că au aplicat 14 amenzi.

De partea cealaltă, Agenția pentru Protecția Alimentelor a inițiat campania „STOP AMBROZIE”, scopul căreia este depistarea acestor plante cu ajutorul cetățenilor. Astfel, a fost lansat un număr de viber la care populația poate trimite sesizări cu adresele unde au văzut ambrozie, pentru ca, ulterior, aceasta să poată fi nimicită. Potrivit responsabililor de la ANSA, zilnic la telefon se fac zeci de sesizări.

Ambrozia este o buruiană care crește pe câmpuri, dar și în zonele neîngrijite din localități. Ea începe să înflorească în luna august, atunci când provoacă cel mai mare disconfort celor alergici. Potrivit specialiștilor, o singură plantă de ambrozie poate elibera până la un miliard de particule de polen, punând în pericol sănătatea persoanelor sensibile la această substanță. Cea mai mare cantitate de polen este eliberată în aer între orele 10 dimineața și 3 după amiaza, iar în zilele cu ploaie, concentrația de polen din aer este mai mică.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: