unica.md

Primul caz suspect de hepatită acută severă de etiologie necunoscută la copii a fost înregistrat în Moldova

Ministerul Sănătății anunță despre întregistrarea în Republica Moldova a unui caz probabil de hepatită acută severă de etiologie necunoscută la copii. Reprezentanții instituției nu au precizat vârsta copilului și localitatea din care este originar.

UPDATE (12:30) Secretarul de stat al Ministerului Sănătății Svetlana Nicolaescu a precizat că minorul are vârsta preșcolară.

Copilul a fost internat pe 7 mai în Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii, din Chișinău, cu simptome specifice hepatitei virale acute. Pe parcursul spitalizării, au fost efectuate investigații complexe, toate probele la virușii hepatici cunoscuți sunt însă negative și au fost excluse, de asemenea, alte cauze care determină afectarea ficatului.

Astfel, cazul este considerat de etiologie necunoscută. În prezent, copilul este în continuare internat în spital, fiind în stare gravă, dar stabilă.

Investigațiile, în conformitate cu recomandările Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor și ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), sunt în desfășurare pentru a fi determinată cauza simptomelor.

Conform datelor OMS, până la 10 mai, 348 de cazuri probabile de hepatită acută severă de etiologie necunoscută au fost raportate în 21 de țări. Informațiile epidemiologice și clinice cu privire la evenimentul de sănătate publică rămân a fi limitate.

Până în prezent nu a fost indentificat niciun agent cauzal. În continuare se colectează date suplimentare și se efectuează diverse studii. În următoarele săptămâni se așteaptă să existe mai multe dovezi pentru a putea fi determinată etiologia și, în baza acesteia, să fie emise recomandări pentru a stabili acțiunile necesare de prevenire și control.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: