Primul interviu din detenție. Navalnîi a răspuns la întrebările The New York Times pe 54 de pagini
Full Article 2 minutes read

Primul interviu din detenție. Navalnîi a răspuns la întrebările The New York Times pe 54 de pagini

Opozantul rus Alexei Navalnîi a acordat primul său interviu din dentenție. Potrivit Meduza.io, răspunsurile la întrebările The New York Times au ocupat 54 de pagini. 

Pe site-ul lui Navalnîi au fost publicate toate întrebările și răspunsurile. De asemenea, acesta a estimat riscul de a fi ucis în închisoare.

„Pe parcursul multor ani trebuia să mă justific răspunzând la întrebarea: „de ce nu ați fost încă ucis?” și „de ce nu ați fost condamnat la închisoare?”. Acum, când am bifat aceste puncte, trebuie să estimez probabilitatea morții mele în închisoare. Evident, răspunsul este ca în bancuri: 50% – sau mă vor omorî, sau nu mă vor omorî”, a răspuns Navalnîi.

De asemenea, politicianul a descris o zi obișnuită de detenție.

„Viața mea este un roller coaster american, în care ieri dușmanul mi-a înaintat 28 de sentințe timp de o lună, iar azi sunt lăsat în pace. Din închisoare se vede foarte bine din ce motiv niciunul dintre „proiectele naționale” ale lui Putin nu a avut succes. Nici măcar proiectul „hai să-l ucidem pe Navalnîi” nu a putut fi realizat, în pofida tuturor posibilităților de care dispun. Nu aș vrea ca acesta să fie primul proiect a lui Putin dus până la sfârșit”, a adăugat Navalnîi.

***

Pe 17 ianuarie, Navalnîi s-a întors la Moscova din Germania, unde a urmat un tratament după ce ar fi fost otrăvit cu substanța „Noviciok”, în vara anului 2020. Avionul său trebuia să aterizeze în aeroportul Vnukovo, însă a fost redirecționat spre Șeremetievo. La controlul de pașapoarte, politicianul a fost reținut de poliție pentru că nu a respectat condiţiile unei eliberări condiţionate după o condamnare la închisoare cu suspendare pentru delapidare, într-un caz din 2014 despre care Navalnîi spune că a fost fabricat.

Pe 2 februarie 2021, judecătorii de la Moscova au înlocuit măsura eliberării condiționate cu executarea a 3,5 ani de închisoare. În total, Navalnîi va trebui să petreacă după gratii 2 ani și 8 luni.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: