Primul laborator municipal de testare PCR, la Chișinău. Autoritățile au spus unde va fi amplasat
Full Article 2 minutes read

Primul laborator municipal de testare PCR, la Chișinău. Autoritățile au spus unde va fi amplasat

Primăria Chișinău își propune amenajarea primului Laborator municipal pentru efectuarea testelor de biologie moleculară Timp Real-PCR. Potrivit edilului Ion Ceban, laboratorul de referință va avea o capacitate de minimum 1000 teste pe zi. Acesta va fi amplasat la Spitalul Clinic Municipal (SCM) „Sfânta Treime”.

Ceban spune că Primăria Chișinău este în proces de definitivare a listei de echipamente și specificații tehnice.

Tot el anunță că spațiul pentru laborator este renovat și va fi amplasat la SCM „Sf. Treime”, cu circuit și acces separat.

„Urmează să fie anunțată licitația pentru procurarea echipamentelor de laborator (procedura de durată efectuată de CAPCS). Fortificăm echipa de laborator cu resurse umane și am demarat procesul de instruire a personalului”, comunică primarul Ceban.

Totodată, el spune că mun. Chișinău are nevoie de o alternativă. „În condițiile în care oamenii sunt nevoiți să efectueze testele PCR în laboratoarele private, cu plata din buzunar de sute de lei per test, iar Ministerul Sănătății nu a creat noi laboratoare publice și nu a revizuit capacitățile de testare”, a conchis edilul.

***

Anunțul despre deschiderea laboratorului municipal de testare PCR a fost făcut de șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, în data de 17 ianuarie 2022. Șeful Direcției a precizat că laboratorul va fi finanțat din bugetul municipal.

Tot atunci, primarul Ion Ceban a solicitat să fie efectuate calculele pentru deschiderea laboratorului, precum și pentru testarea cetățenilor. „Haideți să vedem de calculele care sunt necesare în această privință și să vedem cum putem avansa. Eu sunt sigur că putem obține așa ca și în cazul testelor rapide un preț de 30 de ori, 20 ori, 10 ori, fie și 2 ori mai mic pentru populația din țară și pentru cei din municipiul Chișinău”, a conchis edilul.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: