Prioritatea mandatului – aderarea Moldovei și Ucrainei la UE. Ursula von der Leyen, realeasă președintă a Comisiei Europene
Full Article 3 minutes read

Prioritatea mandatului – aderarea Moldovei și Ucrainei la UE. Ursula von der Leyen, realeasă președintă a Comisiei Europene

Ursula von der Leyen, o susținătoare a eurointegrării Republicii Moldova, a fost realeasă, pe 18 iulie, în funcția de președinte al Comisiei Europene – organul executiv al UE. Președinta Maia Sandu a felicitat-o pe von der Leyen pentru victoria obținută.

În cadrul ședinței plenare din 18 iulie, Parlamentul European a examinat candidatura Ursulei von der Leyen pentru funcția de președinte al Comisiei Europene. Candidatura acesteia a fost propusă de Consiliul European, conform legislației europene.

Mai întâi, Ursula von der Leyen a prezentat eurodeputaților obiectivele sale în noul mandat în fruntea Executivului UE, în cazul în care-l va obține. Printre altele, aceasta a menționat că intenționează să creeze o „adevărată Uniune Europeană a apărării”. Aceasta a propus reformarea domeniului apărării, în mod special în ceea ce privește apărarea aeriană și cibernetică. De asemenea, von der Leyen a spus că una din prioritățile sale va fi aderarea Republicii Moldova, Ucrainei și țărilor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană.

Ulterior au urmat dezbateri de peste două ore, apoi a avut loc votul propriu-zis, care a fost secret. 707 eurodeputați prezenți la ședință dintr-un total 720 au participat la vot.

Ursula von der Leyen a obținut al doilea mandat consecutiv de președinte al Comisiei Europene cu 401 voturi, cu un prag minim necesar de 360. 284 de europarlamentari au votat împotriva candidaturii lui von der Leyen, iar alții 15 s-au abținut. Iar 7 voturi nu au fost valabile.

Mesajul președintei Sandu

După ce a fost realeasă în funcția de președinte al Comisiei Europene, oficiali internaționali au început să transmită felicitări Ursulei von der Leyen. Cu un mesaj a venit inclusiv președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Felicitări, dragă Ursula von der Leyen, cu ocazia realegerii în funcția de președinte al Comisiei Europene. În aceste timpuri grele, leaderismul dvs. este vital pentru o Europă mai puternică. Încrezătoare în colaborarea noatră viitoare, aștept cu nerăbdare să ne apropiem de obiectivul Moldovei de a adera la UE”, a scris șefa statului pe X.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: