Procedura de grațiere a condamnaților ar putea fi modificată. Președinția așteaptă propuneri
Full Article 2 minutes read

Procedura de grațiere a condamnaților ar putea fi modificată. Președinția așteaptă propuneri

Regulamentul de examinare a cererilor de grațiere și de acordare a grațierii individuale condamnaților va fi modificat. Instituția prezidențială a anunțat pe 6 decembrie inițierea procesului de elaborare a proiectului de decret. Recent, șefa statului a menționat că a realizat că a descoperit anumite lacune în acest domeniu.

„În context, pentru sporirea calității proiectului, Administrația Prezidențială solicită respectuos implicarea activă a tuturor subiecților interesați prin prezentarea propunerilor, însoțite de argumentele de rigoare, la următoarele adrese electronice: [email protected] și [email protected]”, se arată într-un comunicat de presă.

Termenul pentru prezentarea propunerilor este de 30 de zile.

***

Amintim că, recent, problema grațierii condamnaților a revenit în atenția dezbaterilor publice, în contextul Nataliei Ursachi, femeia din Drochia cu cinci copii, condamnată la închisoare. Președinta Maia Sandu este de părere că s-ar fi produs o injustiție.

„Dacă e să compari că pentru un furt sau escrocherie de 8 mii de euro ea a promit 6 ani și în același timp, în cazul lui Șor, a primit 7 ani, pe care nici nu a ajung măcar la închisoare, este clar o problemă de decizie judecătorească. (…) Este o injustiție faptul cum a fost condamnată această femeie”, a argumentat șefa statului în luna noiembrie, în cazul unei emisiuni televizate.

„Acest caz a descoperit problema unor pedepse care nu sunt individualizate, nu sunt corecte, dacă ne raportăm la cazurile de corupție mare”, a mai spus președinta țării.

Potrivit președintei țării, în prezent, în penitenciarele din Moldova își ispășesc pedepsele circa 40 de femei cu copii minori.

„Pentru o parte dintre ele, soluția va fi Legea amnistiei, pregătită de câțiva deputați din Parlament. Sperăm să simplificăm situația”, a conchis Maia Sandu.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: