Procuratura a solicitat repetat Biroului Interpol anunțarea în căutare internațională a lui Platon
Full Article 2 minutes read

Procuratura a solicitat repetat Biroului Interpol anunțarea în căutare internațională a lui Platon

Procuratura Anticorupție (PA) informează că, în decembrie 2021 a solicitat repetat Biroului Interpol anunțarea în căutare internațională a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. PA spune într-o notă, pe 19 ianuarie, că deocamdată nu sunt informați despre rezultatul examinării cererii.

„Subsecvent, informăm că, la moment sunt pregătite toate materialele necesare în vederea înaintării cererii de extrădare a cetățeanului Veaceslav Platon, care urmează a fi expediată pentru examinare autorităților din Marea Britanie”, precizează Procuratura.

Reacția vine după ce, pe 18 ianuarie, ambasadorul Marii Britanii a declarat că nicio cerere din partea Interpol, care i-ar viza pe Gheorghe Cavcaliuc sau Veaceslav Platon n-a fost expediată Londrei.

„Nu pot comenta cazurile, dar pot spune că atât Ambasada, cât și alte autorități din Marea Britanie conlucrează activ cu autoritățile Republicii Moldova. Autoritățile din Marea Britanie răspund eficient și complet oricărei cereri de asistență juridică formală, bine argumentată. Din câte cunosc, nicio cerere de la Interpol către autoritățile britanice nu a fost emisă. Interpol nu a distribuit nicio cerere către statele membre în privința lui Cavacaliuc sau Platon. Vrem să cooperăm, dar nu o putem face fără o cerere oficială din partea instituțiilor competente”, a spus Stiven Fisher.

Pe 19 ianuarie, PCCOCS a comentat extrădarea lui Gheorghe Cavcaliuc și a menționat că Biroul Interpol de la Lyon (Franța), în luna decembrie 2021, a acceptat solicitarea Biroului Interpol de la Chișinău de a-l anunța în căutare internațională pe Gheorghe Cavcaliuc, pentru arestare și extrădare. Ulterior, la 17 ianuarie 2022, Procuratura a fost informată, prin intermediul Biroului Interpol de la Chișinău, referitor la blocarea căutării învinuitului, fiind invocat articolul 3 al Constituției Interpol.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: