Judecătorii care l-au achitat pe Filat, acuzați de „concluzii contradictorii” și favorizarea avocaților. Decizia, contestată
Full Article 2 minutes read

Judecătorii care l-au achitat pe Filat, acuzați de „concluzii contradictorii” și favorizarea avocaților. Decizia, contestată

Decizia prin care fostul prim-ministrul moldovean Vladimir Filat a fost achitat de acuzațiile de spălare de bani va fi contestată. Anunțul a fost făcut de Procuratura Anticorupție, pe 21 mai. Procurorii acuză instanța că ar fi emis „concluzii contradictorii” și că ar fi favorizat apărarea, în timp ce drepturile acuzării ar fi fost lezate.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, procurorii au solicitat Curții de Apel casarea încheierii curții inferioare și pronunțarea unei noi hotărâri care să recunoască vinovăția lui Filat, cerând o pedeapsă de 7 ani de închisoare și confiscarea sumei de aproximativ 13 milioane lei.

Procuratura Anticorupție remarcă discrepanțe semnificative între concluziile instanței de judecată și fundamentările aduse de aceasta. Deși sentința de achitare a inculpatului Vladimir Filat a fost motivată prin absența elementelor infracțiunii incriminate, instanța de judecată a emis concluzii contradictorii în diverse compartimente ale deciziei sale”, se arată în declarație.

De asemenea, Procuratura Anticorupție a acuzat instanța de judecată de a fi favorizat apărarea și de a fi lezat drepturile acuzării prin respingerea probelor și demersurilor de audiere a martorilor.

Pe 7 mai 2024, magistrații din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, l-au achitat pe Vlad Filat, care a fost învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari. În acest dosar, procurorii îi imputau lui Filat intrarea în posesia a 12 847 902 MDL de la BC „Banca de Economii” SA prin acțiuni de corupție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: