Procuratura Anticorupție NU va iniția un dosar penal privind pretinsa finanțare ilegală a PSRM
Full Article 3 minutes read

Procuratura Anticorupție NU va iniția un dosar penal privind pretinsa finanțare ilegală a PSRM

Procuratura Anticorupție nu va iniția urmărirea penală pe faptul pretinsei finanțări ilegale a PSRM. Într-un comunicat publicat vineri, 6 martie, reprezentanții instituției argumentează că fapta nu întrunește elementele constitutive ale vreunei infracțiuni.

Procuratua Anticorupție motivează decizia prin faptul că:

– Serviciul Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor nu a identificat tranzacții financiare suspecte ale PSRM, precum şi ale persoanelor fizicele şi juridice afiliate acestui partid politic;

– raportul de audit privind gestiunea financiară a PSRM pentru anii 2016, 2017 şi 2018 arată că veniturile şi cheltuielile efectuate sunt clasificate corect şi lipsite de careva iregularități;

– rapoartele anuale, ridicate de la Comisia Electorală Centrală privind gestiunea financiară a partidului politic PSRM, rapoartele privind auditul partidului politic şi rapoartelor privind finanțarea campaniilor electorale prezentate de concurentul electoral, în perioada 01.01.2018 – 01.05.2019.

„De asemenea, pe acest caz au fost audiate toate persoanele pretins a avea informații despre obiectul investigațiilor, faptul finanțării ilegale a partidului politic negăsindu-și confirmare. Astfel, în cadrul investigațiilor nu au fost administrate careva probe care ar fi servit la constatarea unei bănuieli rezonabile cu privire la comiterea acestei sau unei alte infracțiuni. Prin urmare, alte mijloace de probă, nu au fost stabilite și, respectiv, se constată lipsa elementelor constitutive ale vreunei infracțiuni”, se aratî în comunicat.

Amintim că, pe 8 iunie 2019, Procuratura Anticorupție s-a autosesizat, în baza unor înregistrări video cu camera ascunsă de la negocierile care au avut loc cu o zi mai devreme, la sediul PDM, între Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc, difuzate de unele posturi TV.

Conform legii, decizia Procuraturii este pasibilă a fi contestată în ordinea ierarhică la procurorul anticorupție și ulterior, la judecătorul de instrucție.

În același timp, Procuratura Anticorupție continuă acțiunile de urmărire penală în dosarul pornit pe pretinse fapte de spălare de bani în care ar fi vizate persoane afiliate PSRM, inițiat în anul 2016 și lăsat, anterior, în nelucrare mai bine de 3 ani.

După intervenția Procuraturii Generale cu observații de accelerare a investigațiilor, procurorul de caz a identificat 29 de persoane fizice, 25 din ele fiind deja audiate. Totodată, a fost interpelată Banca Națională a Moldovei, fiind solicitate informații relevante despre tranzacțiile pretinse a fi suspecte de spălare de bani.

Actualmente, se află la etapa de finalizare procesul de pregătire a comisiei rogatorii și a materialelor necesare pentru efectuarea anumitor activități procesual-penale în Elveția, țara de unde au fost transferați banii în litigiu, în acest sens fiind obținute anumite autorizații judecătorești pentru ridicări de documente ce constituie secret bancar.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: