„Procuratura face jocul politic a lui Dodon și a PSRM”. Reniță contestă decizia de neîncepere a urmăririi penale în dosarul în care este vizat Dodon

Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Iurie Reniță insistă că procurorii trebuie să inițieze un dosar penal pe baza înregistrării video în care fostul președinte al Partidului Democrat îi oferă o pungă neagră președintelui Igor Dodon. În cadrul briefingului din 1 iulie, parlamentarul a anunțat că va contesta ordonanța privind refuzul începerei urmăririi penale.

Iurie Reniță l-a acuzat pe Stoianoglo că s-ar fi antepronunțat în cadrul unei emisiuni televizate privind faptul că înregistrarea video respectivă nu ar constitui probă concludentă, în timp ce dosarul era încă în examinare.

„Cum trebuia să acționeze procurorul de caz după această declarație anticipată a superiorului său?”, a argumentat Reniță.

De asemenea, acesta susține că Stoianoglo ar face jocurile lui Igor Dodon și a PSRM.

„N-aș vrea să cred, dar sunt suficiente motive, că Procuratura face jocul politic a lui Dodon și a PSRM-ului”, a declarat Reniță, referindu-se la eliberarea lui Veaceslav Platon și la anumite dosare politice.

În context, deputatul Platformei DA i-a cerut procurorului general:

1. anularea ordonanței privind refuzul și pornirea umăririi penale pe acest caz

2. pornirea urmăririi penale pe faptul coruperii pasive

3. informarea sa despre examinarea contestației

De asemenea, acesta a solicitat confirmarea autenticității secvenței video, formularea cererii oficiale de formare a unei comisii rogatorii cu SUA pentru audierea lui Plahotniuc referitor la conținutul pungii din înregistrarea video, identificarea locului aflării lui Serghei Iaralov și a tinerei care apare în înregistrare și audierea acestora, audierea lui Corneliu Furculiță și a lui Constantin Botnari referitor la faptul dacă au primit punga din înregistrare, care era conținutul și ce au făcut ce aceasta, cercetarea lui Igor Dodon pentru trădare de patrie, verificarea cheltuielilor PSRM în comparație cu veniturile declarate în 2019, verificarea veniturilor care au făcut donații către PSRM și clarificarea dacă banii le aparțineau.

Iurie Reniță a mai spus că tergiversarea cazului din partea Procuraturii Generale îl va obliga să apeleze la instituțiile europene și internaționale și la partenerii strategici ai Republicii Moldova.

Amintim că, pe 24 iunie, Procuratura Anticorupție a anunțat că a examinat denunțul depus de Andrei Năstase și adresarea lui Iurie Reniță prin care se cerea investigarea circumstanțelor rezultate din înregistrările video în care Igor Dodon ar fi primit de la fostul lider PD, Vlad Plahotniuc, o pungă, în care se prezuma că ar fi fost bani.

Astfel, ca urmare a analizei circumstanțelor faptice și aprecierii, în baza raționamentelor de ordin juridic, a probelor administrate, respectivul proces penal a fost clasat.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: