„Procuratura face jocul politic a lui Dodon și a PSRM”. Reniță contestă decizia de neîncepere a urmăririi penale în dosarul în care este vizat Dodon
Full Article 3 minutes read

„Procuratura face jocul politic a lui Dodon și a PSRM”. Reniță contestă decizia de neîncepere a urmăririi penale în dosarul în care este vizat Dodon

Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Iurie Reniță insistă că procurorii trebuie să inițieze un dosar penal pe baza înregistrării video în care fostul președinte al Partidului Democrat îi oferă o pungă neagră președintelui Igor Dodon. În cadrul briefingului din 1 iulie, parlamentarul a anunțat că va contesta ordonanța privind refuzul începerei urmăririi penale.

Iurie Reniță l-a acuzat pe Stoianoglo că s-ar fi antepronunțat în cadrul unei emisiuni televizate privind faptul că înregistrarea video respectivă nu ar constitui probă concludentă, în timp ce dosarul era încă în examinare.

„Cum trebuia să acționeze procurorul de caz după această declarație anticipată a superiorului său?”, a argumentat Reniță.

De asemenea, acesta susține că Stoianoglo ar face jocurile lui Igor Dodon și a PSRM.

„N-aș vrea să cred, dar sunt suficiente motive, că Procuratura face jocul politic a lui Dodon și a PSRM-ului”, a declarat Reniță, referindu-se la eliberarea lui Veaceslav Platon și la anumite dosare politice.

În context, deputatul Platformei DA i-a cerut procurorului general:

1. anularea ordonanței privind refuzul și pornirea umăririi penale pe acest caz

2. pornirea urmăririi penale pe faptul coruperii pasive

3. informarea sa despre examinarea contestației

De asemenea, acesta a solicitat confirmarea autenticității secvenței video, formularea cererii oficiale de formare a unei comisii rogatorii cu SUA pentru audierea lui Plahotniuc referitor la conținutul pungii din înregistrarea video, identificarea locului aflării lui Serghei Iaralov și a tinerei care apare în înregistrare și audierea acestora, audierea lui Corneliu Furculiță și a lui Constantin Botnari referitor la faptul dacă au primit punga din înregistrare, care era conținutul și ce au făcut ce aceasta, cercetarea lui Igor Dodon pentru trădare de patrie, verificarea cheltuielilor PSRM în comparație cu veniturile declarate în 2019, verificarea veniturilor care au făcut donații către PSRM și clarificarea dacă banii le aparțineau.

Iurie Reniță a mai spus că tergiversarea cazului din partea Procuraturii Generale îl va obliga să apeleze la instituțiile europene și internaționale și la partenerii strategici ai Republicii Moldova.

Amintim că, pe 24 iunie, Procuratura Anticorupție a anunțat că a examinat denunțul depus de Andrei Năstase și adresarea lui Iurie Reniță prin care se cerea investigarea circumstanțelor rezultate din înregistrările video în care Igor Dodon ar fi primit de la fostul lider PD, Vlad Plahotniuc, o pungă, în care se prezuma că ar fi fost bani.

Astfel, ca urmare a analizei circumstanțelor faptice și aprecierii, în baza raționamentelor de ordin juridic, a probelor administrate, respectivul proces penal a fost clasat.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: