Andrei Mardari / NewsMaker

Procuror: Igor Dodon riscă până la 20 de ani de închisoare pentru trădare de patrie

Cea mai dură sancțiune pe care o riscă ex-președintele Republicii Moldova Igor Dodon este cea prevăzută pentru acuzarea de „trădare de patrie” – până la 20 de ani de închisoare. Precizarea a fost făcută, pentru presă, de către procurorul de caz Petru Iarmaliuc, pe 26 mai.

Întrebat de jurnaliști ce pedeapsă riscă Igor Dodon în dosarul denumit generic „kuliok”, procurorul de caz Petru Iarmaliuc a răspuns:

„Dl Dodon, prin acțiunile sale, a atentat la anumite aspecte, elemente vitale ale Republicii Moldova. (…) Persoana este prezumată a fi nevinovată. Potrivit art. 337* a Codului Penal (trădare de patrie, nota red.) cea mai aspră pedeapsă prevede până la 20 de ani de închisoare”.

La rândul său, Igor Dodon a calificat acuzația de trădare de patrie drept „ciudată”: „Este straniu și josnic să mă învinuiască de trădare de patrie cei care au umplut instituțiile statului cu consilieri străini: români, americani, nemți, inclusiv Președinția. Este cinic să mă învinuiești pe mine de cei care au adus polițiști străini, soldați înarmați străini la frontiere, cheamă NATO și vrea să ia armament”.

Amintim că pe 24 mai, Procuratura Generală a anunțat că pe numele lui Igor Dodon a fost deschis un dosar de corupere pasivă, îmbogățire ilegală, trădare de patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Investigația ține de o înregistrare video în care Dodon a primit o sacoșă de la Vladimir Plahotniuc. În dosarul „kuliok” este vizat nu doar Dodon, ci și intermediarii.

Pe 26 mai, judecătorii au decis plasarea lui Igor Dodon în arest la domiciliul pentru 30 de zile, iar a complicelui său – Petru Merineanu (fratele Galinei Dodon) – 30 de zile în arest în Penitenciarul nr.13.

***

*Potrivit Codului Penal, trădarea de Patrie, adică fapta săvîrşită intenţionat de un cetăţean al Republicii Moldova în dauna suveranităţii, inviolabilităţii teritoriale sau a securităţii de stat şi a capacităţii de apărare a Republicii Moldova, prin trecerea de partea duşmanului, spionaj, divulgare a secretului de stat unui stat străin, unei organizaţii străine sau reprezentanţilor lor, precum şi acordarea de ajutor unui stat străin la înfăptuirea activităţii duşmănoase împotriva Republicii Moldova, se pedepsesc cu închisoare de la 12 la 20 de ani.

Este liberat de răspundere penală cetăţeanul Republicii Moldova, racolat de serviciul de spionaj străin pentru înfăptuirea unei activităţi duşmănoase împotriva Republicii Moldova, dacă el nu a săvîrşit nici un fel de acţiuni pentru realizarea însărcinării criminale primite şi a declarat de bună voie autorităţilor despre legătura sa cu serviciul de spionaj străin.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Angajații Președinției, peste 30 de deplasări externe în primele 6 luni din an. Cât au costat vizitele oficiale

În prima jumătate a anului 2025, angajații Aparatului Președintelui Republicii Moldova au efectuat 33 de deplasări oficiale peste hotare, potrivit unui raport publicat de instituție. Cele mai frecvent vizitate țări au fost Germania, Italia și Franța, în timp ce țările vecine – Ucraina și România – au fost vizitate de câte două ori.

Delegațiile au fost conduse în cele mai multe cazuri de președinta Maia Sandu, însoțită de consiliera sa pentru politică externă și afaceri europene, Olga Roșca, și consilierul în domeniul apărării și securității naționale, secretarul Consiliului Suprem de Securitate, Stanislav Secrieru.

Costurile totale suportate din bugetul instituției pentru aceste vizite s-au ridicat la circa 500 de mii de lei, cele mai mari cheltuieli fiind pentru transportul aerian, cazare și diurne. În unele cazuri, cheltuielile au fost acoperite de organizatorii evenimentelor internaționale, cum s-a întâmplat în Germania, Italia sau Estonia.

Cele mai scumpe deplasări au fost cele în Polonia (peste 50 mii lei), Franța (aproape 46 mii lei) și Germania (până la 40 mii lei per vizită). O singură deplasare externă – la București, efectuată de Adrian Băluțel, șeful Cabinetului Președintei – a costat 1.400 lei.

Potrivit datelor, vizitele au vizat participări la conferințe, ateliere de lucru și forumuri dedicate combaterii dezinformării, securității, relațiilor cu diaspora sau cooperării cu partenerii internaționali.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: