Cea mai dură sancțiune pe care o riscă ex-președintele Republicii Moldova Igor Dodon este cea prevăzută pentru acuzarea de „trădare de patrie” – până la 20 de ani de închisoare. Precizarea a fost făcută, pentru presă, de către procurorul de caz Petru Iarmaliuc, pe 26 mai.
Întrebat de jurnaliști ce pedeapsă riscă Igor Dodon în dosarul denumit generic „kuliok”, procurorul de caz Petru Iarmaliuc a răspuns:
„Dl Dodon, prin acțiunile sale, a atentat la anumite aspecte, elemente vitale ale Republicii Moldova. (…) Persoana este prezumată a fi nevinovată. Potrivit art. 337* a Codului Penal (trădare de patrie, nota red.) cea mai aspră pedeapsă prevede până la 20 de ani de închisoare”.
La rândul său, Igor Dodon a calificat acuzația de trădare de patrie drept „ciudată”: „Este straniu și josnic să mă învinuiască de trădare de patrie cei care au umplut instituțiile statului cu consilieri străini: români, americani, nemți, inclusiv Președinția. Este cinic să mă învinuiești pe mine de cei care au adus polițiști străini, soldați înarmați străini la frontiere, cheamă NATO și vrea să ia armament”.
Amintim că pe 24 mai, Procuratura Generală a anunțat că pe numele lui Igor Dodon a fost deschis un dosar de corupere pasivă, îmbogățire ilegală, trădare de patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Investigația ține de o înregistrare video în care Dodon a primit o sacoșă de la Vladimir Plahotniuc. În dosarul „kuliok” este vizat nu doar Dodon, ci și intermediarii.
Pe 26 mai, judecătorii au decis plasarea lui Igor Dodon în arest la domiciliul pentru 30 de zile, iar a complicelui său – Petru Merineanu (fratele Galinei Dodon) – 30 de zile în arest în Penitenciarul nr.13.
***
*Potrivit Codului Penal, trădarea de Patrie, adică fapta săvîrşită intenţionat de un cetăţean al Republicii Moldova în dauna suveranităţii, inviolabilităţii teritoriale sau a securităţii de stat şi a capacităţii de apărare a Republicii Moldova, prin trecerea de partea duşmanului, spionaj, divulgare a secretului de stat unui stat străin, unei organizaţii străine sau reprezentanţilor lor, precum şi acordarea de ajutor unui stat străin la înfăptuirea activităţii duşmănoase împotriva Republicii Moldova, se pedepsesc cu închisoare de la 12 la 20 de ani.
Este liberat de răspundere penală cetăţeanul Republicii Moldova, racolat de serviciul de spionaj străin pentru înfăptuirea unei activităţi duşmănoase împotriva Republicii Moldova, dacă el nu a săvîrşit nici un fel de acţiuni pentru realizarea însărcinării criminale primite şi a declarat de bună voie autorităţilor despre legătura sa cu serviciul de spionaj străin.