Procurorii desfășoară percheziții la ex-ofițerul SIS, Evghenii Kuzmin, care acum lucrează la Moldovagaz
Full Article 3 minutes read

Procurorii desfășoară percheziții la ex-ofițerul SIS, Evghenii Kuzmin, care acum lucrează la Moldovagaz

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) deesfășoară percheziții, în care este vizat un fost agent al Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Potrivit surselor NM, este vorba despre Evghenii Kuzmin, care în ultima perioadă a lucrat consilier al șefului Moldovagaz. Acesta este bănuit de divulgarea informațiilor care constituie secret de stat. Reprezentanții Procuraturii au precizat că acțiunile vizează activitatea acestuia din cadrul SIS și nu funcția pe care o deține în prezent.

UPDATE (11:13) NM l-a contactat pe directorul Moldovagaz Vadim Ceban pentru un comentariu. Acesta a menționat că este într-o deplasare de serviciu și nu poate comenta situația.

Procurorii PCCOCS efectuează la moment percheziții la domiciliul, automobilul și biroul de serviciu fostului ofițer SIS.

Este vizat în cadrul unei cauze penale de divulgare a secretului de stat (art.344 din Codul penal), acțiuni manifestate prin divulgarea informațiilor ce constituie secret de stat de către o persoană căreia aceste informații i-au fost încredințate sau i-au devenit cunoscute în legătură cu serviciul sau munca sa, în perioada anului 2017, când deținea funcția de ofițer în cadrul instituției vizate. Concretizăm că, investigațiile penale au legătură cu activitatea persoanei date în calitate de ex-ofițer SIS, ci nu cu funcțiile deținute la acest moment”, a declarat pentru NM Mariana Cherpec, reprezentanta Procuraturii.

În septembrie 2021, Alexei Serebreanschi, colonel în rezervă SIS, care a activat în cadrul Serviciului de Informații și Securitate 19 ani, ultima funcție deținută fiind de șef al spionajului extern, l-a acuzat public pe Kuzmin de scurgerea unor informații secrete pe canale de Telegram, create și gestionate de SIS.

De exemplu, pe telegram canalul ”Nevelehov”, creat și gestionat de ofițerul SIS Evghenii Kuzmin, care este și consilier al șefului ”MoldovaGaz” Vadim Ceban, sunt publicate informații secrete ce țin de identitatea ofițerilor SIS, operațiuni secrete și alte date restricționate. Concomitent, pe aceste resurse de telegram a fost inițiat un val masiv de denigrare publică a mea personală, a foștilor și actualilor ofițeri SIS, precum și denigrați politicieni care au fost în opoziție pînă în iulie 2021 și alte persoane publice incomode”, a declarat atunci Serebreanschi.

Acesta a mai spus că SIS, prin intermediul lui Kuzmin, în prezent consilier al președintelui MoldovaGaz, a lansat aceste informații false „cu scopul de a influenta opinia publică în interesul politic a lui Dodon, în timpul campaniei electorale, lansând ideea falsă precum că în mediul cel mai apropiat al principalului candidat de opoziție la funcția de președinte, cu cele mai mari șanse de a învinge – Maia Sandu, chipurile este infiltrat un agent al serviciilor speciale din Tiraspol”.

Contactați de NM pentru un comentariu cu privire la acuzațiile lui Serebreanschi, reprezentanții SIS au menționat că le califică drept „dezamăgire personală și tentativă de victimizare în contextul încetării raporturilor de serviciu”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: