Procurorii europeni vor monitoriza cum Moldova utilizează banii alocați? Răspunsul Laurei Codruța Kovesi
Full Article 3 minutes read

Procurorii europeni vor monitoriza cum Moldova utilizează banii alocați? Răspunsul Laurei Codruța Kovesi

Oricare cetățean moldovean poate sesiza Parchetul European dacă are informații despre eventuale infracțiuni cu fonduri europene. Procurorii europeni au competențe de a se pronunța și în cazul țărilor care nu fac parte din Uniunea Europeană, cum este și Moldova sau Ucraina. Precizările au fost făcute de șefa Parchetului European Laura Codruța Kovesi. Ea a venit cu un apel către cetățenii moldoveni, dacă au informații despre fapte care implică fraude cu fonduri europene sau corupția cu fonduri europene, să se adreseze direct Parchetului European. Potrivit Laurei Codruța Kovesi, au fost cazuri în care în investigațiile Parchetului European s-au observat legături cu Republica Moldova. „Sunt cazuri care au vizat contrabandă, fraudă cu TVA și diverse tipuri de fraudă cu fonduri europene”, a menționat ea. 

Șefa Parchetului European Laura Codruța Kovesi a fost întrebată, la Luxemburg, de jurnaliștii din Moldova când se poate de apelat la procurorii europeni.

Ori de câte ori este o infracțiune care ar atrage competența Parchetului European și aici vorbim în general de fraude cu fonduri europene, fraude cu TVA dacă pagubele sunt peste 10 milioane de euro sau dacă avem o infracțiune de corupție, de crimă organizată sau spălare de bani în legătură cu aceste infracțiuni care vizează fondurile europene. Oricine ne poate sesiza, putem fi sesizați de autoritățile naționale dar și de oricare cetățean moldovean, care are o informație despre aceste infracțiuni”, a menționat șefa Parchetului European.

Întrebată dacă procurorii europeni vor monitoriza felul în care Moldova utilizează banii alocați, Laura Codruța Kovesi a spus că „în acest moment, Parchetul European are competență și pentru țările terțe cum le denumim noi, pentru țările care nu fac parte din Uniunea Europeană cum este și Moldova, cum este și Ucraina”.

Întotdeauna noi avem această competență dacă se comit una din infracțiunile care cade în competența parchetului european și anume frauda cu fonduri europene. În toate aceste situații, noi fie ne putem sesiza din oficiu dacă avem aceste informații dar trebuie să subliniez că nu este treaba procurorilor să detecteze infracțiuni, detectarea infracțiunilor se face de către poliție, de către instituțiile financiare, de către autoritățile de management care gestionează aceste fonduri europene. Deci, noi ne putem sesiza pe baza unor rapoarte oficiale care ne vin sau chiar din articole publicate de jurnaliști sau, în cele mai multe din situații, ne putem sesiza în urma unor plângeri pe care le primim de la cetățeni. Repet acest mesaj către cetățenii moldoveni, dacă aveți informații despre fapte care implică fraude cu fonduri europene sau corupția cu fonduri europene vă puteți adresa Parchetului European direct”, a comunicat Laura Codruța Kovesi.

La precizarea jurnaliștilor dacă există momentan vreun control pentru felul cum Moldova utilizează fondurile europene, șefa Parchetului European a menționat: „Noi am avut cazuri în care am lucrat împreună cu autoritățile din Moldova pe diverse infracțiuni care cad în competența Parchetului European. N-aș putea să vă zic exact numărul de investigații, dar am avut câteva investigații și în investigațiile Parchetului European am văzut legături cu Republica Moldova, în special din ce îmi amintesc sunt cazuri care au vizat contrabandă, fraudă cu TVA și diverse tipuri de fraudă cu fonduri europene”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: