Procurorul General s-a strecurat pe neobservate. Surse NM au dezvăluit numele viitorului câștigător al concursului
Full Article 9 minutes read

Procurorul General s-a strecurat pe neobservate. Surse NM au dezvăluit numele viitorului câștigător al concursului

Încercarea de a alege noul procuror general s-a încheiat cu un scandal politic, demiterea guvernului și destrămarea coaliției de guvernare. În cercurile politice se vorbește despre doi favoriți ai cursei pentru fotoliul de procuror general – Alexandr Stoianoglo și Veaceslav Soltan. Această informație a fost confirmată pentru NM de câteva surse. Iar conform informației liderului „Partidului Nostru” Renato Usatîi, unuia dintre favoriți îi revine rolul de a distrage atenția.

De ce se vorbește despre Soltan ca despre favoritul lui Dodon

Potrivit afirmațiilor unei surse informate a NM, care a insistat să-i păstrăm anonimatul, Guvernul Maiei Sandu a fost nevoit să anuleze rezultatele concursului pentru funcția de procuror general și să-și asume răspunderea pentru modificarea procedurii de numire a acestuia, pentru a nu admite numirea unui „procuror ascultător”.

Sursa citată a spus că cei din blocul ACUM presupuneau că un asemenea „procuror ascultător” ar putea deveni Veaceslav Soltan, șeful Secției tehnologii informaționale și combaterea crimelor cibernetice din cadrul Direcției urmărire penală și criminalistică a Procuraturii Generale, care face parte din lista celor patru candidați selectați de comisia Ministerului Justiției.

„Blocul dispunea de informații precum că [președintele Igor] Dodon caută un candidat curat pentru funcția de procuror general, o persoană a cărei reputație să nu provoace întrebări celor din ACUM”, a menționat interlocutorul NM. Potrivit lui, reprezentanții blocului ACUM au primit o informație precum că „Soltan este favoritul lui Dodon” la funcția de procuror general.

„Când cei din ACUM au văzut notele pe care membrul comisiei delegat de PSRM [Petru Bobu] le-a acordat acestui candidat, a fost clar că această informație este veridică”, a subliniat sursa.

Potrivit afirmațiilor sale, nici nu-i clar, cum Soltan a trecut etapa de preselecție în comisie, ținând cont de faptul că mulți au avut înrebări în legătură cu declarația pe venit a acestuia. „De exemplu, el a declarat un automobil de 5 mii de euro, însă prețul de piață al acestuia este de cel puțin 15 mii de euro”, a menționat interlocutorul NM.

Veaceslav Soltan a comunicat pentru NM că valoarea automobilului său se explică prin faptul că acesta a fost adus din străinătate.
„Automobilul adus era în stare deplorabilă, iar aici [în Moldova], l-am reparat. Și nu pot scrie un alt preț al automobilului decât cel prevăzut în contractul de vânzare-cumpărare”, a spus el.

În ziua următoare, după ce comisia Ministerului Justiției a anunțat numele celor patru candidați selectați pentru funcția de procuror general, în „Ziarul Național” a apărut o informație despre implicarea lui Soltan în organizarea cu încălcări a unei licitații. Era vorba despre o licitație pentru achiziția de programe licențiate Microsoft Windows și Microsoft Office, pe care Procuratura Generală a organizat-o în anul 2017. Conform informațiilor publicației, până la urmă, procuratura a cumpărat un alt program decât cel preconizat. „Ziarul Național” a comunicat că de licitație era responsabil Veaceslav Soltan, șeful Secției tehnologii informaționale și combaterea crimelor cibernetice din cadrul Direcției urmărire penală și criminalistică a Procuraturii Generale,
„Când s-a organizat licitația, eu nici măcar nu eram participant al acesteia”, a spus procurorul.

El consideră că cei care susțin că rezultatele licitației nu corespund obiectivelor propuse pur și simplu nu se pricep în programe de soft.

„Când au fost publicate aceste documente din procuratură, reprezentanții companiei Microsoft s-au grijorat, pentru că acest lucru ar fi putut afecta reputația lor. Reprezentanții companiei din Kiev au venit la procuratură și au explicat totul despre această licitație”, a menționat Soltan.

El a îndemnat să se atragă atenția asupra neconformității datelor: licitația a fost organizată în anul 2017, iar documentul publicat de către jurnaliști datează cu anul 2018.

„Dacă e să comparăm când au fost oferite aceste documente și când s-a organizat concursul, veți înțelege totul imediat. Se vede că documentele au fost fotografiate direct de pe masa procurorului”, a subliniat Soltan.

Candidatul mai susține că el știe numele procurorilor care încearcă să-l discrediteze, însă nu știe, de ce ei fac acest lucru. El a reamintit că l-a rugat pe procurorul general interimar Dumitru Robu să inițieze o investigație internă. Verificările de la procuratură încă nu s-au încheiat.

Comentând informația precum că el este „favoritul cuiva”, Soltan a spus că nu va comenta declarațiile politice. El a subliniat că a decis personal să participe la concursul pentru funcția de procuror general și că nimeni nu i-a propus acest lucru.
„Eu am depus cerere de participare la concurs, pentru că am văzut care este situația în țară și în colectiv [la Procuratura Generală]”, a spus Soltan.

Soltan a menționat că acum se află într-o deplasare la Strassbourg, la o ședință a comitetului pentru combaterea crimelor cibernetice, și „apără onoarea țării”.

„Dar iată că Moldova nu mă apără. Aici, toți colegii mei din Europa mă felicită că sunt candidat, iar în Moldova – numai negativism pe care nu-l pot înțelege”, a spus candidatul.

Potrivit afirmațiilor unui interlocutor al NM, încă în timpul organizării concursului, blocul ACUM „a fost informat că în Consiliul Superior al Procurorilor, decizia este luată deja”. Însă el nu a dezvăluit numele candidatului.

Interlocutorul a menționat că ex-premierul Maia Sandu a avut posibilitatea să stopeze concursul, să transmită Comisiei de la Veneția proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură spre evaluare și să păstreze coaliția cu PSRM până în luna decembrie, reușind până atunci să voteze proiectul politicii bugetar-fiscale și alte proiecte de legi importante, însă ea „nu s-a lăsat intimidată”.

„Favoritul secret”

Despre intenția lui Igor Dodon de a-l numi pe Veaceslav Soltan în funcția de procuror general a vorbit primarul de Bălți, liderul „Partidului Nostru” Renato Usatîi, în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8. Potrivit lui, Dodon a coordonat cu democrații candidatura lui Alexandr Stoianoglo, însă în realitate, intenționează să-l numească pe Soltan în funcția de procuror general.
Usatîi l-a numit „candidat secret”.

La rândul său, Veaceslav Soltan nu se consideră „candidat secret”. El a spus pentru NM că „nu va comenta declarațiile politicenilor”.

Potrivit afirmațiilor lui Usatîi, Soltan s-a întâlnit cu Dodon, însă Dodon nu a dezvăluit niciodată numele lui nici public, nici în discuțiile private. „Dodon a spus multor oameni că Stoianoglo va deveni procuror general. Eu am văzut mesaje sms cel puțin la patru persoane, în care el scrie despre aceasta”, a declarat Usatîi.

Comentând această situație, Alexandr Stoianoglo a declarat pentru NM că dacă acest concurs s-ar fi organizat din nou, el nu ar fi participat. „Guvernul [lui Ion Chicu] a fost aprobat în câteva ore, dar nimeni nu a spălat oasele nimănui, iar numirea procurorului general a fost transferată pe dimensiunea politică. Însă procuratura nu este un organ politic, ea trebuie doar să-și facă meseria”, a menționat Stoianoglo. Și a adăugat că niciodată nu ar fi participat la acest concurs „dacă ar fi fost subordonat vreunei forțe politice”.

„Eu înțeleg ca nimeni altul cât de independent trebuie să fie un procuror. Cei care mă cunosc, știu că eu nu pot fi manipulat. Participarea mea la concurs a fost legată de atitudinea pe care o au politicienii față de procuratură, de felul cum a fost modificată legea [procuraturii] și de faptul că procurorii mai că nu erau chemați din stradă. Acum, toată țara este ținută în frică. Iată la ce au dus toate acestea. Sunt presați oamenii de afaceri și nu sindicatele criminale. Și fac toate acestea aceiași oameni – ori atunci, ori acum”, consideră Stoianoglo.

Potrivit afirmațiilor sale, în comparație cu ceilalți concurenți la funcția de procuror general, el conștientizează „măsura responsabilității și nivelul de dificultate” al activității procurorului general și știe că misiunea procuraturii nu constă „în arestări și în poziția că toți trebuie închiși”.

Toți candidații „au șanse egale”

Ex-premierul Maia Sandu a scris pe pagina sa de Facebook că „în curând, Consiliul Superior al Procurorilor va alege un Procuror General” și că „persoana numită va arăta clar motivul real al demiterii Guvernului” pe care ea l-a condus. Sandu și-a exprimat speranța că membrii Consiliului Superior al Procurorilor vor înțelege „pericolul extrem de mare asupra țării în urma numirii unui procuror loial unor politicieni, asupra căruia există acuzații în ceea ce privește integritatea, fără sprijin popular”. „Acesta va fi un procuror slab, care va acționa la comandă politică și va afecta negativ întreaga instituție a procuraturii atât la nivel național, cât și la nivel internațional”, consideră Sandu.

NM nu a reușit să obțină un comentariu al lui Igor Dodon în legătură cu o posibilă numire a lui Soltan în calitate de procuror general. Președintele nu a răspuns la mesaje și apeluri.

După ședința din 20 noiembrie a Consiliului Superior al Procurorilor, ministrul justiției Fadei Nagacevschi și președintele CSP Angela Motuzoc au respins informația precum că Veaceslav Soltan ar fi favorit în cursa pentru funcția de procuror general. Motuzoc și Nagacevschi susțin că toți candidații care participă la concurs „au șanse egale”.

Comentând declarațiile lui Usatîi, președintele Partidului Democrat Pavel Filip a spus la o emisiune de la Moldova 1 că democrații nu au discutat cu socialiștii și cu Dodon despre candidatura viitorului procuror general.

***

La 29 octombrie, Ministerul Justiției a anunțat numele a patru candidați pentru funcția de procuror general care au fost selectați de comisia de concurs. În listă se regăsesc directorul Centrului de Resurse Juridice Vladislav Gribincea, fostul procuror al Găgăuziei Alexandr Stoianoglo, procurorii Oleg Crâșmaru și Veaceslav Soltan. Ulterior, Guvernul Sandu a anulat concursul, punând la îndoială integritatea unor membri ai comisiei. După demiterea Guvernului Sandu și numirea Guvernului condus de Ion Chicu, ministrul justiției Fadei Nagacevschi a declarat că nu a găsit la MJ nicio decizie cu privire la anularea concursului, de aceea transmite lista candidaților către Consiliul Superior al Procurorilor. Consiliul urmează să desemneze un candidat care, ulterior, trebuie să fie aprobat de președinte.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: