Producători de mere din Moldova vor fi consultaţi de un expert american în crearea cooperativelor de marketing
Full Article 2 minutes read

Producători de mere din Moldova vor fi consultaţi de un expert american în crearea cooperativelor de marketing

Producătorii moldoveni de mere vor beneficia, în perioada 16-28 ianuarie, de consultanță gratuită în crearea cooperativelor de marketing din partea unui voluntar al Programului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) „Farmer-to-Farmer”, implementat de CNFA (Cultivating New Frontiers in Agriculture) Moldova, transmite MOLDPRES.

Voluntarul USAID Bruce Bailey dispune de o vastă experiență în dezvoltarea agriculturii și asigurarea securității alimentare într-o serie de state din Asia și Africa. Expertul va asista în principal un grup de fermieri membri ai Asociației „Moldova Fruct”, interesați de fondarea unei cooperative de marketing.

„Expertiza va consta în determinarea modelului optim de cooperativă, stabilirea beneficiilor potențiale, a listei de servicii ce vor fi prestate și a criteriilor ce trebuie întrunite de producători pentru a deveni membri ai noii entități. Programul vizitei lui Bruce Bailey în țara noastră include training-uri pentru producătorii agricoli, vizite pe teren, inclusiv la piețe și târguri de produse ecologice”, indică USAID.

„Deși în Republica Moldova se discută de foarte mult timp despre cooperativele de marketing și s-au făcut mai multe încercări de a promova acest mecanism de comercializare a producției, antreprenorii agricoli nu au manifestat până acum interes față de acesta. Din lipsa de cooperare avem cel puțin 25% de venituri ratate din vânzări și plătim cu cel puțin 15% mai mult pentru inputuri. Nu-i târziu să ne cooperăm: pentru irigare, ca să însușim tehnologii, soiuri noi și ca să intrăm pe noi piețe de desfacere”, a estimat președintele Asociației „Moldova Fruct”, Vitalie Gorincioi.

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistraţi peste două mii de producători de fructe. Aceștia se confruntă în prezent cu dificultăți legate de prețuri majorate la inputuri, operațiuni de logistică și de comercializare a producției. Aproximativ 97 la sută din livrările de mere moldovenești erau destinate anterior pieței rusești, iar o parte dintre ele au fost redirecționate în ultimii ani spre UE, precum și spre Orientul Mijlociu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: