Producătorii de fructe din Moldova vor primi aproape 1 milion de dolari, sprijin din partea SUA. În ce scop vor fi folosiți banii

Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) va oferi sprijin strategic sectorului de fructe din Republica Moldova, pentru a asigura competitivitatea și sustenabilitatea acestuia. Este vorba despre o nouă finanțare, în mărime de 950 de mii de dolari, pentru accelerarea diversificării exporturilor și integrarea sectorului fructelor din Moldova pe piețele occidentale, scrie IPN.

„Pe parcursul anilor, USAID a oferit sprijin extins producătorilor agricoli moldoveni în eforturile lor de a-și reduce dependența de piețele tradiționale și a accesa piețele occidentale. Asociația Moldova Fruct rămâne un partener cheie al USAID în acest demers și suntem mândri de obiectivele pe care le-am atins împreună. Această nouă finanțare de 950 de mii de dolari are ca scop accelerarea diversificării exporturilor și integrarea sectorului fructelor din Moldova pe piețele occidentale”, a notat Jeff Bryan, șeful Misiunii USAID.

„Moldova Fruct și membrii săi sunt recunoscători poporului american pentru ajutorul acordat prin intermediul proiectelor USAID. Dezvoltarea sectorul de fructe aduce nu doar profit statului și producătorilor, dar contribuie la dezvoltarea comunităților rurale, asigurând cu locuri de muncă un număr mare de locuitori din satele Moldovei”, a spus Iurie Fală, directorul executiv a Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct.

În 2023, Moldova a devenit cel mai mare exportator de prune proaspete din emisfera nordică (78 de mii de tone), dintre care 76% au ajuns în Uniunea Europeană. În sezonul 2022-2023, pentru prima dată, livrările de struguri de masă către piețele occidentale le-au depășit pe cele către Uniunea Economică Eurasiatică. În același timp, volume semnificative de mere moldovenești sunt expediate în containere maritime către piețe îndepărtate, cum ar fi Orientul Mijlociu, Israel și India.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: