Prognoze optimiste pentru noul an: gazul s-ar putea ieftini…dar nu se știe când
Full Article 2 minutes read

Prognoze optimiste pentru noul an: gazul s-ar putea ieftini…dar nu se știe când

Republica Moldova are suficiente rezerve de gaze naturale, pentru a trece cu bine de această iarnă. Asigurarea vine din partea ministrului Energiei, Victor Parlicov. Oficialul susține că acest lucru va permite diminuarea tarifului la gaz, din 2024.

„Noi ne-am pregătit pentru această iarnă, avem rezerve de gaze pentru practic toată iarna. Au fost achiziționate gaze naturale în perioada de vară, la prețuri bune. Da, au fost și gaze care au rămas din anul trecut, cumpărate la un preț mai mare, din cauza asta nu ne putem permite acum să dăm prețul repede jos, dar eu cred că în anul care vine, nu promit din ianuarie sau februarie, dar din anul care vine tendința de prețuri va merge în jos. Inclusiv și tarifele vor merge în jos”, a declarat Victor Parlicov, într-un live pe 22 decembrie.

Ministrul Energiei susține că timp de un an, tarifele la gazele naturale s-au diminuat cu 40 la sută, la energia electrică – cu circa 30%, iar la cea termică – cu circa 20 la sută, atât pentru consumatorii din Chișinău, deserviți de Termoelectrica, cât și pentru cei din Bălți, deserviți de CET-Nord.

„Toate prețurile comparativ cu anul trecut au mers în jos semnificativ, respectiv  această iarnă va fi cu mult mai ușoară decât iarna precedentă. Dincolo de faptul că am făcut rezerve, avem asigurată securitatea și un preț care nu va merge în sus, va merge doar în jos”, a mai declarat Victor Parlicov.

Precizăm că consumatorii casnici, deserviți de Moldovagaz, achită, din iunie, curent, un tarif de 18 lei și 6 bani pentru un metru cub de gaze. Din noiembrie, pentru al doilea an consecutiv, cetățenii care s-au înregistrat pe platforma guvernamentală compensatii.gov.md, beneficiază de compensații la energie, atât la gazele naturale, cât și la energia termică și electrică.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: