27 august Ziua Independenței
Максим Андреев, NewsMaker

Programul festivităților care se vor desfășura în capitală, cu ocazia Zilei Limbii Române

În acest an, de Ziua Limbii Române, sărbătorită în mod tradițional în data de 31august, se vor desfășura mai multe acțiuni și manifestări cultural-artistice.

Festivitățile vor începe la ora 09:00, cu o liturghie care va avea loc la Cimitirul Central, din str. A. Mateevici, 11.  Scriitoarea și criticul literar Maria Pilchin va prezenta o pledoarie dedicată poetului Alexei Mateevici, după care va urma un recital de poezie cu genericul „Odă limbii române”.

Inaugurarea oficială a Sărbătorii Naționale „Limba Noastră” este prevăzută pentru ora 10:00, prin depuneri de flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. La ora 10:15, pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, va urma deschiderea festivă, cu participarea administrației publice locale a municipiului Chișinău și a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

La ora 10:25 va avea loc spectacolul literar-muzical cu genericul „Umbra unui vis”, cu participarea actorului Nicolae Jelescu și a folkiștilor Viorel Burlacu, Maria Mocanu și Victor Buruiană.

În intervalul orelor 11:15 – 11.45 este planificat Tabloul muzical cu genericul „Sfântă ni-i casa”, cu participarea „ALDEA-TEODOROVICI ORCHESTRA”.

Între orele 11:45-12:00 – va avea loc decernarea premiilor Concursului național „Dictare pentru fiecare”, oferite de Primăria municipiului Chișinău.

Șirul evenimentelor va continua cu prezentarea teatralizată a operei marilor clasici, consacrată limbii române, ora 12:00-12:30, cu participarea Teatrului-laborator „Arta și gândul”.

La ora 15:00, la Centrul Expozițional „C. Brâncuși” va fi inaugurată expoziția – concurs de artă plastică contemporană cu genericul „Saloanele Moldovei”, ediția a XXXI-a. Tot aici va fi decernat premiul mare, oferit de Primăria municipiului Chișinău.

La 16:00, pe terasa Uniunii Scriitorilor din Moldova, str. 31 August 1989, nr. 98, va avea loc Gala Premiilor Literare „Scriitorii pentru capitală și capitală pentru scriitori”. Vor fi decernate premii oferite de Primăria municipiului Chișinău.

De asemenea, în intervalul orelor 11:00-13:00 și 15:00-17:00, în sectoarele capitalei, parcuri și scuaruri, vor avea loc acțiuni și manifestări cultural-artistice consacrate Sărbătorii Limbii Române.

Desfășurarea evenimentelor tematice va fi asigurată cu respectarea măsurilor de prevenire și control a răspândirii infecției COVID-19. De asemenea, pe parcursul zilei, voluntarii Centrului Municipal de Tineret vor distribui dezinfectant și măști de protecție participanților la evenimentele anunțate.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

UNIAN

Industria cărbunelui din Rusia, în criză? Peste 50 de întreprinderi s-au închis deja sau urmează să o facă

Ministrul adjunct rus al Energiei, Dmitri Islamov, a declarat că pe teritoriul Federației Ruse există 51 de întreprinderi din sectorul cărbunelui — mine și cariere — a căror activitate a fost deja oprită sau ar putea fi sistată în viitorul apropiat. Potrivit Ministerului Energiei, pierderile totale ale sectorului pentru perioada ianuarie–mai se ridică la 112,6 miliarde de ruble, iar până la sfârșitul anului ar putea ajunge la 300–350 de miliarde.

Potrivit The Insider, în Rusia există aproximativ 180 de companii din industria cărbunelui. Potrivit estimărilor agenției NKR, cei mai vulnerabili s-au dovedit a fi producătorii mici și mijlocii de cărbune cu potențial energetic, ale căror venituri au scăzut din cauza reducerii încasărilor din export. După interzicerea livrărilor către UE, volumele principale au fost redirecționate către piețele din China (40–45% din exporturi în 2023–2024), India (10–12%) și Turcia (10–15%), unde companiile sunt nevoite să concureze cu alți furnizori.

În luna mai, Guvernul țării a introdus măsuri de sprijin: amânarea plății impozitelor și a contribuțiilor de asigurări până în decembrie 2025, restructurarea datoriilor și programe de redresare financiară. Potrivit lui Islamov, 73 de întreprinderi au solicitat sprijin de stat.

Analiștii anticipează o consolidare a pieței: structurile mai mari ar putea absorbi companiile mai slabe. Partenerul coordonator al grupului Veta, Ilia Jarski, consideră că astfel de tranzacții sunt posibile dacă există acces la finanțare prin credite.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: