Proiect de lege: în Moldova ar urma să fie permisă publicitatea pariurilor sportive și loteriei. Deputat PAS: „În anumite situații”
Full Article 3 minutes read

Proiect de lege: în Moldova ar urma să fie permisă publicitatea pariurilor sportive și loteriei. Deputat PAS: „În anumite situații”

În Republica Moldova ar urma să fie permisă publicitatea pariurilor sportive și loteriei. Aceasta se va regăsi în timpul transmisiunilor la nivel național TV/radio a evenimentelor sportive, în intervalul orelor 22.00-07.00. Precizările au fost făcute de deputatul Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS), după ce a înregistrat un proiect de lege în Parlament. Potrivit deputatului, în marea majoritate a țărilor europene este permisă publicitatea de pariuri iar „pentru a nu pune în dezavantaj compania națională de loterie față de companiile străine s-a intervenit cu permisiunea de a permite publicitatea”. 

Pe 24 iulie 2024, deputații PAS Dorian Istratii și Radu Marian au înregistrat la Parlament un proiect de lege pentru modificarea unor acte normative ce vizează publicitatea jocurilor de noroc. S-a întâmplat după ce, în noiembrie 2021, Parlamentul a votat un proiect de lege – elaborat de PAS – prin care s-a interzis publicitatea jocurilor de noroc.

Pe 30 iulie, Marian a venit cu unele explicații în cazul proiectului de lege înregistrat la Parlament.

El a ținut să precizeze că „marea majoritate a restricțiilor de publicitate rămân în vigoare” și că „cea mai invazivă publicitate, cea din online și de pe bannerele în afară (outdoor), rămâne categoric interzisă”. „La fel, rămâne interzisă publicitatea pentru jocurile de noroc cu cel mai mare risc social (ex. aparate de joc, păcănele, casino), dar și publicitatea la TV/radio până la ora 22.00”, a adăugat deputatul.

Potrivit lui Marian se intervine „acolo unde interdicția totală nu este practică”.

„Și anume, permitem publicității a pariurilor sportive și loteriei (cu risc social scăzut) în anumite situații când acest lucru nu este practic, și anume permitem publicitatea la pariuri sportive și loterie în timpul transmisiunilor la nivel național TV/radio a evenimentelor sportive, dar și în intervalul orelor 22.00-07.00”, a menționat el.

Se va face aceasta, a adăugat Marian, pentru că „în marea majoritate a țărilor europene este permisă publicitatea de pariuri, inclusiv la competițiile sportive internaționale care sunt transmise în direct și pe teritoriul Republicii Moldova, cum ar fi Liga Campionilor, sau campionatele europene și mondiale la fotbal”.

„De exemplu, recent a avut loc campionatul european de fotbal în Germania, iar unul din sponsorii principali a fost o companie de pariuri – statul Republica Moldova neavând nicio posibilitate să interzică ce fel de reclame se afișează în Germania. La fel, am avut situații când în Moldova joacă echipe sportive din alte țări care au inscripționate pe tricou logotipuri ale companiilor de pariuri sportive. Și din nou, ajungem într-o situație jenantă și un risc ca aceste meciuri să nu poate fi jucate”, a comunicat el.

Iar pentru a nu pune în dezavantaj compania de stat națională de loterie a Moldovei față de companiile străine, a adăugat Marian, s-a intervenit „cu permisiunea de a permite publicitatea pentru pariuri sportive și loterie în spațiul audiovizual în intervalul 22.00-07.00, atunci când audiențele sunt cele mai joase”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: