Proiect de lege: PSRM propune micșorarea vârstei de pensionare
Full Article 2 minutes read

Proiect de lege: PSRM propune micșorarea vârstei de pensionare

Deputații din Partidul Socialiștilor (PSRM) propun micșorarea vârstei de pensionare. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în parlament, a anunțat deputatul Vladimir Odnostalco pe 10 decembrie, într-un briefing de presă. Documentul prevede revenirea la prevederile, potrivit cărora, femeile se pensionau la 57 de ani, iar bărbații – la 62 de ani.

Potrivit inițiativei socialiștilor, mamele cu cinci și mai mulți copii urmează să se pensioneze la vârsta de 54 de ani. De asemenea, se propune și modificarea perioadei stagiului de cotizare luat în calcul la stabilirea pensiei.

Deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco, a declarat că această inițiativă este dictată de mai mulți factori: speranța de viață, situația demografică, moștenirea unui sistem medical și de asigurare socială precare și condițiile de muncă.

„Există multe argumente pro și contra micșorării sau majorării vîrstei de pensionare. De ce, la ziua de azi, acest lucru nu poate fi făcut în Moldova: din păcate, nu avem un sistem medical suficient de bine dezvoltat (…); este nevoie de condiții mai bune pentru muncitori, pentru ca aceștia să poată să mai trăiască și după ce ating vârsta de pensionare. Când aceste domenii vor ajunge la un nivel potrivit, doar atunci vom putea vorbi despre majorarea vârstei de pensionare”, a declarat Odnostalco.

Socialistul a mai spus că se așteaptă la critici, însă a îndemnat toți deputații din Parlament să susțină acest proiect de lege.

Reforma sistemului public de pensii a fost făcută în anul 2016 la propunerea guvernului condus de democratul Pavel Filip. Atunci s-a decis majorarea vârstei de pensionare până la 63 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

***

Amintim că, în cadrul ultimei ședințe a parlamentului, mai multe proiecte de legi au fost adoptate datorită votului comun dintre PSRM și Platforma parlamentară „Pentru Moldova”, din care face parte fracțiunea Partidul „ȘOR” și deputații neafiliați care au părăsit Pro Moldova. Cele două formațiuni au negat în repetate rânduri că ar fi format o coaliție.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: