Proiect privind modificarea legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. Ce propune deputatul PAS, Sergiu Litvinenco
Full Article 2 minutes read

Proiect privind modificarea legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. Ce propune deputatul PAS, Sergiu Litvinenco

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco a înregistrat un proiect de lege privind modificarea legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Acesta prevede ca membrii CSM-ului din rândul profesorilor de drept titluari să fie numiți de către parlament, dar să fie selectați de către o comisie specială. Despre acest lucru, Litvinenco a anunțat în cadrul unei conferințe de presă, astăzi, 4 februarie. 

„Am elaborat un proiect de lege prin care propun modificarea legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii în care să fie menționat expres că membrii CSM-ului din rândul profesorilor de drept titluari sunt numiți de parlament, dar sunt selectați de către o comisie specială constituită de biroul permanent, fiecare fracțiune înaintând câte un candidat în componența acesteia”, a spus Litvinenco.

De asemenea, „în textul legii să apară interdicția membrilor acestei comisii speciale de a fi deputați, deținători de funcție de demnitate publică sau membrii a unor partide politice. În componența acestei comisii să intre exclusiv persoane din domeniul dreptului, reprezentanți din activitatea academnică și reprezentanți ai societății civile din domeniul dreptului”, a mai spus deputatul.

Menționăm că pe 23 ianuarie, Ministerul Justiției a emis un comunicat prin care a saluta opinia urgentă a Comisie de la Veneția asupra amendamentelor cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. Cu toate acestea, Comisia de la Veneția a mai afirmat „că este regretabil că parlamentul Republicii Moldova nu a așteptat actualul aviz urgent înainte de adoptarea la a doua și ultima lectură a proiectului de lege pentru modificarea Legii nr. 947/1996 privind Consiliul Superior al Magistraturii”.

Amintim că încă în timpul vizitei sale în Republica Moldova, președintele Comsiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, s-a arătat nedumerit de faptul că Ministerul Justiției a solicitat opinia Comisiei de a Veneția privind amendarea legii Consiliului Superior al Magistraturii, în contextul în care acest proiect de lege a fost votat pe 20 decembrie de către parlament. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă de totalizare a vizitei sale în Republica Moldova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: