„M-am întrebat atunci la servește un aviz”. Președintele Comisiei de la Veneția se arată „nedumerit” de acțiunile parlamentului R.Moldova
Full Article 2 minutes read

„M-am întrebat atunci la servește un aviz”. Președintele Comisiei de la Veneția se arată „nedumerit” de acțiunile parlamentului R.Moldova

Președintele Comsiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, s-a arătat nedumerit de faptul că Ministerul Justiției a solicitat opinia Comisiei de a Veneția privind amendarea legii Consiliului Superior al Magistraturii, în contextul în care acest proiect de lege a fost votat astăzi, 20 decembrie de către parlament. Declarațiile au fost făcute astăzi, în cadrul unei conferințe de presă de totalizare a vizitei sale în Republica Moldova. 

„Vom emite acest aviz în regim de urgență. Veți avea acest aviz înainte de luna ianuarie. Am fost surprins că în parlament acest proiect de amendament urmează să fie votat astăzi. M-am întrebat atunci la ce servește un aviz al Comisiei. Ministrul m-a asigurat că acest aviz este la fel de important pentru că se va putea ține de el pentru o eventuală ameliorare a legii care va fi adoptată astăzi”.

În același context, Buquicchio a declarat că „Moldova are nevoie de o reformă serioasă a sistemului judiciar. Sunt conștient că aceată reformă este urgentă, dar sunt și mai conștient că Moldova are nevoie de o reformă de calitate. Trebuie să avansăm pe calea acestei reforme fără a pierde timp, dar și a ne grăbi”.

„O altă chestiune este ca acestă reformă să aiba loc într-un dialog constant cu toți actorii vizați, inclusiv cu societatea civilă. Să fie transparență”, a spus oficialul.

De asemenea, președintele Comisiei de la Veneția a insistat pe faptul ca Consiliul Superior al Magistraturii să funcționeze în regim normal, iar posturile vacante să fie completate. În același context, Buquicchio a reiterat că recunoaște legitimitatea actualei componențe a CSM.

Amintim că ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi, a declarat că vrea să schimbe componenţa numerică a CSM, astfel ca instituţia să aibă 15, şi nu 12 membrii cum este în prezent. Astfel, pe 4 decembrie, guvernul condus de Ion Chicu a aprobat noi modificări la legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. Subiectul a fost inclus suplimentar pe ordinea de zi. 

Menționăm că în perioada 19-20 decembrie, președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio se află într-o vizită în Republica Moldova.

 

 

 

 

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: