Ministerul Justiției salută opinia urgentă a Comisiei de la Veneția cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii
Full Article 2 minutes read

Ministerul Justiției salută opinia urgentă a Comisiei de la Veneția cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii

Ministerul Justiției salută opinia urgentă a Comisie de la Veneția asupra amendamentelor cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, se anunță într-un comunicat al instituție, astăzi, 23 ianuarie. 

„Conform opiniei, este salutată propunerea privind majorarea numărului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de la 12 la 15, fiind salutat faptul că a fost ajustat numărul reprezentanților din prima instanță, precum și faptul că, membrii CSM non-judecători sunt aleși de către majoritatea deputaților aleși”, se anunță în comunicat.

Totuși, Comisia de la Veneția a mai afirmat „că este regretabil că Parlamentul Republicii Moldova nu a așteptat actualul aviz urgent înainte de adoptarea la
a doua și ultima lectură a proiectului de lege pentru modificarea Legii nr. 947/1996 privind Consiliul Superior al Magistraturii”.

De asemenea, a fost reiterată declarația președintelui Comisie de la Veneția, care a declarat că „toate instituțiile din Republica Moldova ar trebui să coopereze fidel și productiv între ei pentru a găsi o soluție pe termen lung pentru independența și integritatea sistemului judiciar (…), cu respectarea prevederilor Constituției Republicii Moldova și cu principiile internaționale ale democrației și statul de drept”.

Amintim că încă în timpul vizitei sale în Republica Moldova, președintele Comsiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, s-a arătat nedumerit de faptul că Ministerul Justiției a solicitat opinia Comisiei de a Veneția privind amendarea legii Consiliului Superior al Magistraturii, în contextul în care acest proiect de lege a fost votat pe 20 decembrie de către parlament. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă de totalizare a vizitei sale în Republica Moldova. 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: