Modificarea Codului serviciilor media audiovizuale, adoptată în lectură finală, în pofida criticilor
Full Article 3 minutes read

Modificarea Codului serviciilor media audiovizuale, adoptată în lectură finală, în pofida criticilor

Proiectul de lege pentru modificarea Codului serviciilor media audiovizuale a fost aprobat în lectură finală. Acesta nu a fost supus dezbaterilor,  fiind votat de 56 de deputați PAS.  Potrivit documentului, Compania „Teleradio-Moldova” trece sub control parlamentar și se revizuiesc modalitățile de constituire a componenței Consiliului de supraveghere al Companiei dar și a Consiliului Audiovizualului.

„Pentru respectarea prevederilor legislative cu privire la transparența în procesul decizional, la data de 26 octombrie au fost organizate consultări publice. La acestea au participat reprezentanți ai furnizorilor de servicii media, reprezentanți ai organizațiilor civile. În rezultatul consultărilor publice a fost întocmită sinteza obiecțiilor și propunerilor care include și recomandările transmise comisiei de către reprezentanții societății civile. Totodată pe marginea proiectului au fost primit avizele comisiilor, CNA, care la fel se regăsesc în sinteză. De asemenea, au fost înregistrate două amendamente”, a menționat Liliana Nicolaescu-Onofrei, președinta comisiei mass-media.

Totodată, proiectul de lege propune ca mandatul actualilor membri ai Consiliului de supraveghere, a directorului general al Companiei „Teleradio-Moldova” și a directorilor generali-adjuncți să înceteze de drept la data intrării în vigoare a modificărilor.

Între timp, CNA a criticat proiectul de modificare a Codului Serviciilor media Audiovizuale. Potrivit unui raport emis de CNA, excluderea concursului public pentru selectarea directorului general al furnizorului public național de servicii media Teleradio-Moldova „contravine tuturor standardelor anticorupție naționale și internaționale”.

Noel Curran, directorul General al Uniunii Europene de Radiodifuziune (UER), a transmis o scrisoare către Biroul permanent al Parlamentului şi Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, prin care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la propunerea de lege pentru modificarea Codului. În opinia UER, modificările au potenţialul de a duce la subordonarea politică a organelor de conducere şi supraveghere ale TRM şi amestec direct în politica sa editorială.

„Radiodifuzorul public independent şi de încredere are un rol deosebit de important pentru societăţile în tranziţie. Pentru a îndeplini această funcţie, ar trebui să fie împuternicit prin structurile de guvernare să funcţioneze independent de presiunea şi interferenţa politică. Credibilitatea şi încrederea vor fi obţinute numai prin independenţă şi raportarea echilibrată a evoluţiilor importante dintr-o ţară.Considerăm că amendamentele propuse pentru a implica direct Parlamentul în numirea şi demiterea (din motive ample şi nedefinite) a Directorului general este un pas înapoi în asigurarea autonomiei şi independenţei TRM. În plus, o nouă putere a Parlamentului de a demite întregul organism de supraveghere (Consiliul de supraveghere şi dezvoltare) în fiecare an prin respingerea raportului anual de activitate ar pune în mod inevitabil TRM sub şi mai multă presiune politică”, se menționează în scrisoare.

Pe 21 octombrie, proiectul a fost votat în primă lectură.

Proiectul de lege a fost inițiat de un grup de deputați PAS. Potrivit autorilor proiectului, aceste modificări vor duce la responsabilizarea furnizorului public național de servicii media.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: