Proiectul de lege privind majorarea compensațiilor pentru energie termică, înregistrat la Parlament
Full Article 3 minutes read

Proiectul de lege privind majorarea compensațiilor pentru energie termică, înregistrat la Parlament

Proiectul de lege privind majorarea compensațiilor pentru energie termică de la 450 până la 815 lei și simplificarea procedurilor de acordare a ajutorului pentru perioada rece a anului a fost înregistrat în Parlament. Deputatul PAS Dan Perciun, a precizat în cadrul unui briefing, din 19 ianuarie, că proiectul urmează a fi votat în cadrul ședinței extraordinare a Legislativului din 21 ianuarie.

„Rămâne doar eligibilitatea în funcție de venit. În funcție de componența familiei se califică pentru ajutor începând cu luna ianuarie: o persoană singură cu un venit lunar sub 3100 de lei; o familie din 2 persoane cu un venit lunar sub 5400 de lei; familie formată din 2 adulți și un copil cu un venit lunar sub 7595 de lei; o familie formată din 2 adulți și 2 copii cu un venit lunar sub 9920 de lei”, explică Perciun

„De aceste măsuri vor beneficia sute de mii de familii din Chişinău şi Bălţi, în special, analiza noastră se îndreaptă spre cei care sunt în continuare branşaţi la sistemul centralizat de încălzire, de regulă locuiesc în blocuri mai vechi, au venituri mai mici”, a continuat Perciun.

Amintim că pe 18 ianuarie, prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că Guvernul va crește mărimea compensațiilor pentru facturile la agentul termic.

Amintim că, din 1 noiembrie, moldovenii achită pentru 1 metru cub de gaze consumat 11,08 lei. Tariful a constituit pentru un preț de achiziție a gazului de $450. Guvernul a aprobat un pachet de compensații pentru 5 luni în mărime de 1,6 miliarde de lei. Mai exact, statul va compensa primii 50 de metri cubi de gaze cu 4,3 lei din tariful de 11,08 lei. Pentru un consum între 50 și 150 de metri cubi de gaze, compensația va fi de 3,2 lei din tarif per metrul cub, consumatorul urmând să achite 7,9 lei metrul cub de gaze consumat. Iar cei care vor consuma mai mult de 150 de metri cubi vor achita costul gazului integral – cu 11,08 lei.

În luna ianuarie, prețul de achiziție a gazului pentru Moldova constituie $647, iar Moldovagaz nu exclude că tariful pentru consumatori ar putea crește. Reprezentanții companiei au precizat că își vor definitiva la o posibilă ajustare a tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali după data de 20 ianuarie. Vicepremierul Andrei Spînu a estimat că, dacă prețul de $647 se va menține și în februarie,  tariful pentru consumatori ar putea crește până la 14,7 lei. Totuși, oficialul estimează că, luna viitoare, prețul la bursă pentru gaz va scădea.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: