Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022 a fost aprobat în prima lectură
Full Article 2 minutes read

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022 a fost aprobat în prima lectură

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022 a fost aprobat, de deputați, în lectura întâi, cu 57 de voturi. Deficitul bugetului de stat este prevăzut în sumă de 15,1 miliarde de lei.

Potrivit Proiectului, veniturile la bugetul de stat vor constitui, în anul viitor, 50,1 miliarde de lei, în creștere cu 9,2% față de anul curent. Cheltuielile totale sunt estimate la 65,2 miliarde de lei, mai mult cu 13,1% comparativ cu anul 2021. Deficitul bugetului de stat este prevăzut în sumă de 15,1 miliarde de lei.

Majorarea veniturilor se datorează, în principal, încasărilor din impozite și taxe.

La capitolul cheltuieli, sunt prevăzute alocări pentru majorarea ajutorului pentru perioada rece a anului și creșterea numărului de beneficiari ai acestui ajutor. De asemenea, va continua compensarea parțială pentru gospodăriile casnice a costurilor facturilor la gaze naturale și energie termică, precum și va fi extinsă aria de acoperire a proiectelor din cadrul Fondului Național de Dezvoltare Regională.

Principalele surse de finanțare a deficitului bugetar vor fi sursele externe (intrări nete din împrumuturi externe pentru suport bugetar și implementarea proiectelor finanțate din surse externe) și sursele interne (emisiunea VMS și mijloace din vânzarea şi privatizarea patrimoniului public).

Soldul datoriei de stat la 31 decembrie 2022 va fi 103,3 miliarde de lei și nu va depăși 40,4% din PIB.

Totodată, pentru 2022 Guvernul prognozează o creștere economică cu 4,5%, o inflație medie anuală de 6,9%, o majorare a exporturilor de 10,6% și a importurilor – de 5,1% și o creștere a salariului mediu pe economie cu 10% față de anul curent.

Proiectul legii bugetului de stat se examinează de Parlament în trei lecturi.

***

Bugetul pentru anul 2022 nu ia în considerare prognoza Băncii Naţionale privind creşterea inflaţiei până la 14%. Ministrul Finanţelor Dumitru Budianschi a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că speră că o astfel de prognoză nu se va materializa.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: