Proiectul politicii fiscale și vamale pentru anul 2022 a fost votat în lectura a doua: Conține modificări a 13 legi
Full Article 2 minutes read

Proiectul politicii fiscale și vamale pentru anul 2022 a fost votat în lectura a doua: Conține modificări a 13 legi

Proiectul politicii fiscale și vamale pentru anul 2022 a fost votat în cea de-a doua lectură de către 54 de deputați. Acesta conține modificări a 13 legi. Printre prevederile importante ale proiectului este creșterea salariului minim al personalului în sectorul bugetar, precum și revenirea la acordarea premiului anual. Totodată, va fi majorată și cota impozitului pe venit reținut la sursa de plată din câștigurile de la jocurile de noroc – de la 12% la 18%.

Potrivit autorilor proiectului, măsurile de politică bugetar-fiscală și vamală au drept scop să contribuie la soluționarea constrângerilor economice și asigurarea dezvoltării durabile a Republicii Moldova, în contextul proceselor economice și sociale.

Prevederile proiectului includ:

  • majorarea cuantumului scutirii personale de la 25200 de lei la 27000 de lei;
  • majorarea cuantumului scutirii personale majore de la 30000 de lei la 3 1500 de lei;
  • majorarea cuantumului scutirii majore pentru soț/soție de la 18900 de lei la 19800 de lei;
  • dublarea cuantumului scutirii pentru persoanele întreținute de la 4500 de lei la 9000 de lei;
  • majorarea cuantumului scutirii pentru persoanele întreținute majore de la 18900 de lei la 19800 de lei.

Totodată, este majorată cota impozitului pe venit reținut la sursa de plată din câștigurile de la jocurile de noroc de la 12% la 18%.

În același timp, se abrogă scutirea de impozit pe venit a veniturilor obținute de persoanele fizice de la predarea materiei prime secundare. La fel se introduce scutirea de impozit pe venit a surselor de venit ale administrației parcului pentru tehnologia informației.

Proiectul prevede anularea taxei pentru serviciile de telefonie mobilă de 2,5%. „Fapt care va ajuta operatorii telefoniei mobile să accelereze implementarea roaming-ului cu țările Uniunii Europene”, potrivit autorilor proiectului.

Printre prevederile importante ale proiectului mai este și modificarea care va permite ca încasările din taxa pentru folosirea drumurilor să fie alocate integral unităților administrativ-teritoriale de nivelul întâi.

De asemenea, sunt revăzute accizele la unele produse din tutun. Documentul mai prevede creșterea de la 2200 de lei până la 3100 de lei a salariului minim al personalului în sectorul bugetar.

De asemenea, pentru 2022 este prevăzută revenirea la acordarea premiului anual pentru angajații din sectorul bugetar.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: