NewsMaker

Proiectul PSRM privind compensarea facturilor la lumină, aprobat de majoritatea parlamentară

În cadrul şedinţei plenare din 16 aprilie, majoritatea parlamentară a aprobat proiectul de lege propus de Partidul Socialiștilor (PSRM), privind compensarea facturilor la energia electrică utilizată de consumatorii gospodăriilor casnice. Inițiativa a fost adoptată în prima lectură. Opoziția parlamentară a calificat proiectul de lege drept „populist”.

Inițiativa prevede acordarea compensațiilor la facturile pentru energia electrică consumatorilor gospodăriilor casnice – persoanele fizice – care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova, pentru două luni – aprilie și mai, perioada acțiunii stării de urgență.

Suma compensată va constitui 428 de lei – câte 214 de lei pe lună. Ministerul Finanțelor va aloca tranșele necesare compensației în mărimi egale, pe conturile furnizorilor de energie electrică, se arată în nota informativă la proiect.

Mijloacele necesare în acest scop se estimează la 532, 959 milioane lei. PSRM propune ca aceste resurse să fie preluate din reducerea cheltuielilor pentru întreținerea organizațiilor și structurilor de stat.

***

Precizăm că pentru a fi adoptat acest proiect de lege, ar urma să fie modificat bugetul și să primească avizul guvernului. Întrucât executivul este interimar, modificările la buget în acest moment contravin Constituției.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: