Promo-LEX îi recomandă PAS să nu se grăbească să restricționeze dreptul de a fi ales: Solicitați opinia Comisiei de la Veneția
Full Article 3 minutes read

Promo-LEX îi recomandă PAS să nu se grăbească să restricționeze dreptul de a fi ales: Solicitați opinia Comisiei de la Veneția

Asociația Promo-LEX a venit cu o reacție, după ce fracțiunea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a anunțat că a înregistrat un proiect de lege care vine să restricționeze dreptul de a fi ales în cazul membrilor unui partid politic declarat neconstituțional. Deși spune că apreciază inițiativa, Promo-LEX atrage atenția că unele propuneri ar fi „judicioase”. În acest sens, spune Asociația, este necesar ca proiectul propus să fie consultat pe larg cu partidele politice și actorii interesați, supus expertizei juridice, dar și consultat cu Comisia de la Veneția.

„Atragem atenția asupra necesității respectării principiului proporționalității la stabilirea categoriilor de persoane care ar fi incluse în lista celor cu restricții a dreptului de a fi ales. Considerăm judicioase propunerile de modificare a Legii privind partidele politice, ca urmare a declarării neconstituționale a acestuia. Totuși, propunerea de modificare a Codului electoral, și anume completarea listei restricțiilor dreptului de a fi ales cu încă un temei, necesită a fi consultat pe larg”, se arată în reacția Promo-LEX.

Asociația atrage atenția că, în condițiile în care în Moldova va fi organizat un nou scrutin electoral în toamna acestui an, iar campania electorală va începe în mai puțin de o lună, modificarea cadrului legal electoral înainte de alegeri sau în timpul perioadei electorale „nu este recomandată”.

Promo-LEX este de părere că autorii proiectului nu ar fi ținut cont pe deplin de Codul de bune practici în materie electorală, atunci când au propus restricționarea dreptului de a fi ales, or, spune Asociația, autorii proiectului intenționează să introducă și să aplice o interdicție cu efect retroactiv, deși la momentul pronunțării Hotărârii Curții Constituționale o asemenea interdicție sau un asemenea efect al declarării neconstituționale a partidului nu era prevăzut în legislație sau în Hotărârea Înaltei Curți.

Mai mult, Promo-LEX atrage atenția că restricționarea dreptului de a fi ales nu poate fi justificată în raport cu persoanele care ocupau funcții elective sau care erau pe listele de candidați supleanți, decât dacă se demonstrează vinovăția individuală a fiecărei persoane.

În context, Asociația le recomandă autorilor proiectului de lege și Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului să examineze suplimentar necesitatea și proporționalitatea propunerii privind includerea unui nou temei de restricționare a dreptului de a fi ales, să desfășoare consultărilor publice largi la acest subiect, să solicite o expertiză juridică asupra proiectului, precum și opinia Comisiei de la Veneția privind restricționarea dreptului de a fi ales.

Amintim că deputata PAS, președintă a Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, Olesea Stamate, a anunțat pe 11 iulie că fracțiunea PAS, care deține majoritatea în Parlament, a înregistrat un proiect de lege în Parlament care vine să restricționeze dreptul de a fi ales în cazul membrilor unui partid declarat neconstituțional. Astfel, potrivit propunerii PAS, nu vor putea fi alese, pentru o perioadă de trei ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic, persoanele care la acel moment erau membri ai organului executiv al partidului politic declarat neconstituțional, persoanele care ocupau funcții elective sau care erau pe listele de candidați supleanți din partea partidului politic declarat neconstituțional.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: