Promo-LEX: Maia Sandu, Dorin Recean și Andrei Spînu au utilizat abuziv resursele administrative în favoarea PAS
Full Article 3 minutes read

Promo-LEX: Maia Sandu, Dorin Recean și Andrei Spînu au utilizat abuziv resursele administrative în favoarea PAS

În timpul campaniei electorale pentru turul II de scrutin, președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu au utilizat de cel puțin 19 ori resursa administrativă în favoarea candidaților Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS), prin implicarea în activitățile electorale. Cel puțin asta a arată rezultatele celui de-al cincilea raport al Misiunii Promo-Lex de Observare a alegerilor locale din 5 și 19 noiembrie. De cealaltă parte, Guvernul a declarat că implicarea premierului în activitățile electorale au loc în afara programului de lucru, iar pentru acestea sunt utilizate resursele proprii.

Potrivit MO Promo-Lex, implicând un număr mult mai mic de candidați, campania electorală pentru turul doi al alegerilor locale generale a fost mai apatică, decât cea din ajunul primului tur, și s-a axat preponderent pe întâlnirile cu alegătorii, care au constituit 57% din totalul de 53 de activități de campanie observate.

Cele mai multe activități au fost desfășurate de PAS – 45%, urmat de PSRM și PN – cu câte 12% fiecare. Din totalul activităților observate, cele mai multe au fost organizate în Bălți – 32%, Ungheni – 15% și Florești – 10%.

MO Promo-LEX a constatat cel puțin 19 cazuri ce pot fi calificate drept utilizare abuzivă a resurselor administrative. Toate au fost în favoarea candidaților PAS. Este vorba despre implicarea în alegerile locale generale a președintei Maia Sandu (3 cazuri) și participarea în activități de campanie a premierului Dorin Recean (14 cazuri) și a Ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu (2 cazuri).

În opinia MO Promo-LEX, implicarea în activitățile de campanie electorală a președintei, premierului și a altor persoane care dețin funcții publice încalcă principiul separării clare între instituțiile statului și partidele politice și nu asigură egalitatea șanselor concurenților electorali”, se arată în raport.

IPN a solicitat o reacție de la purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, privind utilizarea resursei administrative în campania electorală în favoarea candidaților PAS. „Toate activitățile cu participarea premierului sunt realizate în afara programului oficial și cu utilizarea propriilor resurse și nu cele ale statului”, a declarat reprezentantul Guvernului.

***

Amintim că, pe 5 noiembrie, în Republica Moldova au avut loc alegeri locale generale. În primul tur de scrutin, moldovenii și-au ales primarii în 617 de localități din țară. În cadrul celui de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 19 noiembrie, vor fi aleși edili în 273 de sate și orașe.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: