focus.ua

Primul proces de judecată colectiv împotriva Termoelectrica. Compania energetică explică de ce sunt taxate apartamentele cu încălzire autonomă

Organizația „Cetățean activ” a anunțat că a fost intentat primul proces de judecată colectiv împotriva companiei energetice „Termoelectrica”, din cauza faptului că proprietarii apartamentelor debranșate, care au încălzire autonomă, sunt obligați să plătească pentru așa-numitul „tranzit termic”. De cealaltă parte, „Termoelectrica” susține că proprietarii achită cota procentuală de 5 și 10%, care reprezintă un consum real de energie termică al blocului locativ per ansamblu și a fost stabilită conform legii.

Pregătiți să meargă la CEDO

Reprezentanții organizației „Cetățean activ” au făcut publică o adresare în care au anunțat că a fost intentat primul proces de judecată colectiv, care vizează cel puțin 100 de mii de consumatori (mai mult de 33 de mii de apartamente). Aceștia au îndemnat și alți proprietari să se alăture procesului.

„Ei sunt nevoiți să plătească pentru așa-numitul „tranzit termic” (și de fapt – pentru faptul că permit AO „Termoelectrica” să-și tranziteze căldura prin conductele apartamentului, având în același timp propria încălzire autonomă). Aceste costuri pentru „pierderi” sunt deja incluse în tarif, dar AO „Termoelectrica” continuă să le factureze. Valoarea totală a prejudiciului, conform estimărilor preliminare, este de cel puțin 200 de milioane de lei”, au argumentat aceștia și au precizat că sunt pregătiți să se adreseze la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dacă instanțele naționale nu vor emite o hotărâre în favoarea lor.

Termoelectrica: acționăm conform legii

De cealaltă parte, „Termoelectrica” susține că plățile corespund, în totalitate, prevederilor legale, iar cota procentuală de 5 și 10% pe care o achită proprietarii de apartamente debranșate nu poate fi interpretată ca penalitate sau taxă suplimentară, întrucât aceasta reprezintă un consum real de energie termică al blocului locativ per ansamblu și a fost stabilită în Hotărârea Guvernului nr. 191 din 19 februarie 2002.

„Această plată constituie contribuția la achitarea uzului comun din volumul total înregistrat de contorul blocului și ia în considerare existența pierderilor de energie termică în încăperile tehnice (etaje tehnice și subsoluri), care mențin în stare funcțională sistemele inginerești de alimentare cu apă și de canalizare, în perioada rece a anului, încălzirea locurilor de uz comun și existența coloanelor de încălzire tranzitorii”, au menționat reprezentanții companiei energetice.

De asemenea, „Termoelectrica” susține că numărul apartamentelor din Chișinău debranșate de la încălzirea centralizată constituie circa 25 de mii și nu 33 de mii, așa cum afirmă organizația. Mai mult, compania neagă informația, potrivit căreia, suma prejudiciilor proprietarilor cu încălzire autonomă, debranșați de la încălzirea centralizată, se ridică la 200 mln de lei. Potrivit „Termoelectrica”, suma ar constitui doar 2% din volumul total de energie termică utilizată de bloc.

***

În decembrie 2020, deputatul Partidului „Acțiune și Solidaritate” (PAS) Dan Perciun a anunțat că a sesizat Curtea Constituțională, pe motiv că plățile colectate de Termoelectrica de la cetățenii deconectați de la sistemul centralizat de încălzire ar contravine Constituției. Dan Perciun a criticat Hotărârea de Guvern 707 din 2011 și a afirmat că Guvernul, în detrimentul interesului cetățenilor, protejează interesele întreprinderii de stat „Termoelectricaˮ. Acesta susține că, în perioada 2011-2020, Termoelectrica a încasat mai mult de 250 de milioane de lei de la cetățeni.

„În 2016, înainte de alegeri, această taxă a fost redusă de la 20% la 10%, ceea ce încă o dată a demonstrat caracterul arbitrar al acesteia. Justificarea formală este că prin apartamentele oamenilor oricum trece o țeavă centrală care le încălzește și care nu poate fi deconectată. Această justificare nu ține pentru că nu întotdeauna există o asemenea țeavă, nu-i clar în baza la ce s-a stabilit costul de 20%, ulterior de 10% pentru acest volum de energie, mai mult ca atât lumea termoizolează această țeavă dacă ea există ca să reducă pierderile de energie etcˮ, a argumentat parlamentarul.

Curtea Constituțională, când a examinat excepția de neconstituționalitate, a dispus sistarea examinării controlului constituționalității, motivând prin faptul că este vorba despre exercitarea controlului asupra unui regulament, care vine în aplicarea legii și acest exercițiu urmează să fie efectuat de către instanța de contencios administrativ. Potrivit lui, consumatorii afectați trebuie să formuleze o cerere de co-participare procesuală în cadrul dosarului civil cu numărul 3-145/20.

În luna mai, avocatul Niciolae Marian a susținut o conferință de presă și a declarat că, potrivit prevederilor legale, între consumator și furnizor trebuie să existe un contract, care actualmente lipsește. Acesta a menționat că persoanele care nu sunt de acord cu încasarea plăților pentru tranzitul energiei termice prin țevile aflate în apartamentele debranșate de la sistemul de încălzire centralizat, sunt îndemnate să se alăture în cadrul unei cauze aflate pe rolul Curții de Apel Chișinău.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Cu microbuzele și autobuzele, la sediul Delegației UE: Transportatorii anunță un nou protest

Transportatorii ies din nou în stradă, în semn de protest față de politicile Guvernului, ale Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) și ale Agenției Naționale Transport Auto (ANTA) în domeniul transporturilor rutiere. Manifestația va avea loc, de această dată, în fața sediului Delegației Uniunii Europene, pe data de 22 aprilie.  

Potrivit Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), protestul va avea loc pe strada Mitropolit Petru Movilă, pe porțiunea cuprinsă între intersecțiile cu străzile Anatol Corobceanu și 31 August 1989. În jur de 50 de persoane, inclusiv aproximativ 30 de șoferi de microbuze și autobuze, sunt așteptate să participe.

„Vom organiza o întrunire cu scopul de a ne exprima dezacordul față de acțiunile și inacțiunile Guvernului, MIDR și ANTA în domeniul transporturilor rutiere, care vin în contradicție vădită cu obligațiunile asumate de alinierea și armonizarea legislației și a implementa bunele practici europene și care rămân nesoluționate de Delegația UE în Republica Moldova”, precizează transportatorii.

Transportatorii cer autorităților să asigure buna desfășurare a protestului și să desemneze o persoană de contact din cadrul Primăriei, invocând obstacole întâmpinate la acțiunea similară organizată pe 9 iulie.

APOTA
APOTA

Amintim că, pe 9 iulie, mai mulți transportatori au protestat în PMAN din Chișinău. Președintele APOTA, Oleg Alexa, a declarat că protestele vor continua până când cele trei revendicări ale manifestanților, printre care adoptarea unei metodologii de calcul care „va duce inevitabil la creșteri de tarif”, vor fi executate întocmai. De cealaltă parte, Guvernul susține că „nu poate exista o majorare a tarifelor fără respectarea unor standarde minime de calitate”, în timp ce MIDR a asigurat că metodologia pentru calculul tarifelor la transport „este aproape gata, fiind în etapa de aprobări”.

În timp ce transportatorii susțin că această metodologie „va duce inevitabil la creșteri de tarif” pentru călători, ministerul afirmă că documentul prevede „reguli clare pentru stabilirea prețurilor biletelor, astfel încât acestea să fie corecte atât pentru pasageri, cât și pentru transportatori”.

Ministerul mai adaugă că este deschis față de preocupările manifestanților și că „rămâne ferm angajat în dialog pentru modernizarea sistemului de transport”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: