Agora

„Propuneți să îi închidem gura?”. Stoianoglo, despre comentariile lui Platon privind jaful din sistemul bancar

Procurorul General Alexandr Stoianoglo dă asigurări că nu are niciun fel de realație cu Veaceslav Platon în afara audierilor acestuia în dosarul privind „furtul miliardului”. În cadrul conferinței de presă din 1 decembrie, acesta a menționat că Procuratura Generală (PG) nu are cum să influențeze declarațiile publice ale controversatului om de afaceri.

„Nu avem nicio legătură cu Veaceslav Platon, în afara audierii lui în calitate de martor și parte vătămată în cadrul dosarelor penale pe care le instrumentează Procuratura. Restul sunt niște aberații ale oponenților noștri, care nu vor investigarea dosarului „furtului miliardului” și informația care parvine din partea domnului Platon”, a declarat Stoianoglo.

Procurorul general susține că Veaceslav Platon este în drept să declare orice crede de cuviință și a menționat că respectivele comentarii nu au prejudiciat ancheta procurorilor.

„Domnul Platon, cu regret, și îmi pare rău că face astfel de declarații, a fost audiat pe multe dosare și a prezentat anchetei informații suplimentare pe care până acum nu le-am obținut. Evident că știe… Dar problema este că iese și face astfel de declarații. Dumneavoastră ce propuneți? Noi putem să îi închidem gura sau să administrăm ce declarații trebuie să facă? Fiecare persoană are dreptul… Este vorba despre cei 7 ani de acasă. Nu am auzit nimic din ce a spus care să poată prejudicia ancheta”, a precizat șeful PG.

Jurnaliștii l-au întrebat pe șeful PG despre votul din 2010, pe când era deputat. Asta după ce Alexandru Stoianoglo (PDM), Veceaslav Platon și Valentin Cheptene (AMN), au votat împotriva proiectului de lege ce prevedea lichidarea judecătoriilor economice, pe când restul deputaților din coaliția de guvernare au votat în favoarea proiectului de lege.

„Nu l-am văzut pe domnul Platon nici în perioada cînd am fost deputat. Sunt sigur că Republica Moldova are nevoie de instanțe specializate și, în primul rând, de instanțe care să examineze dosare economice. Pot să vă spun că asta am votat în 2010, reieșind din experiența pe care am avut-o în perioada respectivă. Pot să vă mai spun că, atunci, toată coaliția de guvernare a avut aceeași părere ca și mine, dar nu a avut atunci voie să voteze pentru astfel de decizii”, a precizat Stoianoglo.

Procurorul general a mai spus că nu regretă votul de atunci alături de Veaceslav Platon.

„În 2011, mai multe instituții internaționale au recunoscut că instanțele economice au fost lichidate de Republica Moldova greșit și chiar acum avem niște discuții privind crearea instanțelor respective. Decizia mea de atunci de a vota a fost legată numai de necestatea păstrării instanței respective. Sunt sigur că poziția mea de atunci a fost corectă și legală”, a argumentat Stoianoglo.

***

Reamintim că, în seara de 24 noiembrie, omul de afaceri Veaceslav Platon, a declarat în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune TV8, că ancheta furtului miliardului este complet finalizată iar procurorii cunosc în totalitate schema în baza căreia banii erau puși în circulație.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

ALDE, admis în cursa pentru parlamentare, în ciuda problemelor privind validarea conducerii. Spătaru: „Un partid curat începe cu liste curate”

După ce, pe 9 iulie, lidera Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Arina Spătaru, trăgea un semnal de alarmă privind riscul ca formațiunea să fie exclusă din cursa electorală din cauza problemelor de organizare internă, partidul se regăsește totuși pe lista celor 25 de formațiuni admise oficial de Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru participarea la alegerile parlamentare din 28 septembrie.

Atunci, lidera ALDE anunța public că formațiunea nu aprobase încă componența organului de conducere – Consiliul Politic Național, iar listele nominale trebuiau transmise către CEC până la data de 14 iulie.

Pe 15 iulie, după ce CEC a prezentat lista partidelor care pot participa la alegeri, Arina Spătaru a făcut o postare în care a subliniat dificultățile prin care a trecut formațiunea în procesul de reorganizare:

„Când am preluat conducerea partidului, am găsit un ALDE amorțit, cu structuri formale, liste pline cu nume fără chip, fără contabilitate corectă , cu contracte ne anulate la timp – un partid folosit în trecut ca instrument personal, nu ca forță democratică vie”, a declarat fosta deputată.

Lidera ALDE spune că a lansat o reformă internă, prin care a verificat câți membri activi are formațiunea în realitate și câte organizații teritoriale funcționează efectiv.

„Am înțeles că, după deconspirarea publică a planurilor lui Șor, mulți lideri falși vor dispărea. Unii nu vor înțelege ce a fost cu investigația sub acoperire, alții vor fugi pentru că au luat bani din plic. În astfel de circumstanțe să pun lucrurile în ordine, să dau sens implicării politice șiși să redau oamenilor încrederea că aici fiecare membru contează cu adevărat a fost o provocare pentru mine”, a mai afirmat Spătaru.

Amintim că pe 9 iulie, Arina Spătaru, lidera Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), anunța public că formațiunea riscă să nu fie admisă în cursa electorală din cauza neîntrunirii cvorumului necesar pentru aprobarea noii conduceri – mai exact, a componenței Consiliului Politic Național.

Potrivit cerințelor legale, toate partidele care doresc să participe la alegerile parlamentare trebuie să prezinte Agenției Servicii Publice, până la începutul perioadei electorale, lista completă și nominală a membrilor organelor de conducere. În lipsa acestor date, Comisia Electorală Centrală poate refuza admiterea în alegeri.

Spătaru a lansat atunci un apel urgent către membrii partidului să se mobilizeze, atrăgând atenția că miza este dreptul legitim de participare în alegeri: „Dacă nu ne mobilizăm imediat, ALDE riscă să piardă dreptul de a participa la alegeri fără drept de contestație”.

Pe 14 iulie, CEC a publicat lista partidelor politice care au dreptul să participe la alegerile parlamentare din 28 septembrie, în baza informațiilor furnizate de Agenția Servicii Publice (ASP). Potrivit CEC, 25 de formațiuni politice întrunesc condițiile legale necesare pentru a intra în cursa electorală. Printre acestea se numără și Partidul „Inima Moldovei”, condus de fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, precum și Partidul „Moldova Mare”, fondat de fosta procuroare Victoria Furtună. Pe de altă parte, partidele „Șansă” și „Renaștere”, membre ale blocului „Victorie”, afiliat fugarului Ilan Șor, nu se regăsesc pe lista publicată de CEC.

Totodată, în lista partidelor eligibile se numără și Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), lidera căruia, Arina Spătaru, a lucrat sub acoperire în anchetarea unui dosar penal împotriva lui Ilan Șor, condamnat la ani grei de închisoare în dosarul „Frauda bancară”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: