„Propuneți să îi închidem gura?”. Stoianoglo, despre comentariile lui Platon privind jaful din sistemul bancar
Full Article 3 minutes read

„Propuneți să îi închidem gura?”. Stoianoglo, despre comentariile lui Platon privind jaful din sistemul bancar

Procurorul General Alexandr Stoianoglo dă asigurări că nu are niciun fel de realație cu Veaceslav Platon în afara audierilor acestuia în dosarul privind „furtul miliardului”. În cadrul conferinței de presă din 1 decembrie, acesta a menționat că Procuratura Generală (PG) nu are cum să influențeze declarațiile publice ale controversatului om de afaceri.

„Nu avem nicio legătură cu Veaceslav Platon, în afara audierii lui în calitate de martor și parte vătămată în cadrul dosarelor penale pe care le instrumentează Procuratura. Restul sunt niște aberații ale oponenților noștri, care nu vor investigarea dosarului „furtului miliardului” și informația care parvine din partea domnului Platon”, a declarat Stoianoglo.

Procurorul general susține că Veaceslav Platon este în drept să declare orice crede de cuviință și a menționat că respectivele comentarii nu au prejudiciat ancheta procurorilor.

„Domnul Platon, cu regret, și îmi pare rău că face astfel de declarații, a fost audiat pe multe dosare și a prezentat anchetei informații suplimentare pe care până acum nu le-am obținut. Evident că știe… Dar problema este că iese și face astfel de declarații. Dumneavoastră ce propuneți? Noi putem să îi închidem gura sau să administrăm ce declarații trebuie să facă? Fiecare persoană are dreptul… Este vorba despre cei 7 ani de acasă. Nu am auzit nimic din ce a spus care să poată prejudicia ancheta”, a precizat șeful PG.

Jurnaliștii l-au întrebat pe șeful PG despre votul din 2010, pe când era deputat. Asta după ce Alexandru Stoianoglo (PDM), Veceaslav Platon și Valentin Cheptene (AMN), au votat împotriva proiectului de lege ce prevedea lichidarea judecătoriilor economice, pe când restul deputaților din coaliția de guvernare au votat în favoarea proiectului de lege.

„Nu l-am văzut pe domnul Platon nici în perioada cînd am fost deputat. Sunt sigur că Republica Moldova are nevoie de instanțe specializate și, în primul rând, de instanțe care să examineze dosare economice. Pot să vă spun că asta am votat în 2010, reieșind din experiența pe care am avut-o în perioada respectivă. Pot să vă mai spun că, atunci, toată coaliția de guvernare a avut aceeași părere ca și mine, dar nu a avut atunci voie să voteze pentru astfel de decizii”, a precizat Stoianoglo.

Procurorul general a mai spus că nu regretă votul de atunci alături de Veaceslav Platon.

„În 2011, mai multe instituții internaționale au recunoscut că instanțele economice au fost lichidate de Republica Moldova greșit și chiar acum avem niște discuții privind crearea instanțelor respective. Decizia mea de atunci de a vota a fost legată numai de necestatea păstrării instanței respective. Sunt sigur că poziția mea de atunci a fost corectă și legală”, a argumentat Stoianoglo.

***

Reamintim că, în seara de 24 noiembrie, omul de afaceri Veaceslav Platon, a declarat în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune TV8, că ancheta furtului miliardului este complet finalizată iar procurorii cunosc în totalitate schema în baza căreia banii erau puși în circulație.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: