Protest cu pepeni verzi la Guvern. „Penalul” Rizea, reținut de polițiști
Full Article 3 minutes read

Protest cu pepeni verzi la Guvern. „Penalul” Rizea, reținut de polițiști

Ex-deputatul român, Cristian Rizea, condamnat la închisoare în România pentru fapte de corupție și cercetat penal în Republica Moldova, a fost reținut în după-amiaza zilei de astăzi, 24 august. Se întâmplă după ce ar fi organizat un protest cu pepeni verzi în fața Guvernului, față de un presupus abuz comis de șeful Inspectoratului de Poliție Râșcani, Vitalie Țurcan. Informația a fost confirmată pentru NM de șefa Secției comunicare și protocol a IGP, Diana Fetco.  

„Ia uitați-vă moldovenilor ce fac ăștia. Nu mă lasă să duc pepenele. Ia uitați-vă moldoveni ce bătaie de joc. Avem autorizație, totul la primărie. E proprietatea mea penele asta. Cum e  posibil să mi-l ei? El pentru mine e ca sticla de apă. Nu ești lăsat să ai un pepene în mână. Facem un protest pașnic”, s-a plâns Rizea,  după ce a fost înconjurat de oamenii legii, care i-au interzis să care pepenii verzi în fața Guvernului.

Rizea spune că a venit să protesteze împotriva unor pretinse abuzuri comise de comisarul Inspectoratului de Poliție Râșcani, Vitalie Țurcan. Potrivit lui, oamenii legii ar pregăti percheziționarea sa. „Știu tot, pas cu pas cum mi se pregătesc percheziții. Ana Revenco să îți fie rușine”, a scandat Rizea.

Contactată de NM, Diana Fetco a confirmat reținerea ex-deputatului român Constantin Rizea. Potrivit sursei citate, „penalul” Rizea riscă acum și o amendă.

„Cristian Rizea a fost reținut în condițiile prevăzute de Codul Contravențional. Acesta este acuzat de nesubordonare și ultragierea oamenilor legii”, a declarat Fetco.

Purtătoarea de cuvânt a IGP a negat că Rizea ar fi deținut permisiunea pentru organizarea protestului în fața Guvernului. Potrivit Dianei Fetco, de fapt, Rizea ar fi solicitat o permisiune de la Primărie pentru a organiza o acțiune pe strada Veronica Micle din centrul capitalei, unde își propunea să adune semnături.

Potrivit Codului Contravențional, nesubordonarea cu rea-voință dispoziției sau cererii legitime a procurorului, a ofițerului de urmărire penală, a ofițerului de informații şi securitate, a angajatului cu statut special al Ministerului Afacerilor Interne, a altei persoane, aflate în exercițiul funcțiunii sau al datoriei obștești de asigurare a securității statului, de menținere a ordinii publice şi de combatere a criminalității, se sancționează cu amendă de la 24 la 36 de unități convenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore.

***

Cristian Rizea a fost condamnat definitiv în România pentru trafic de influență la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Acesta, însă, fugise din România cu două luni înainte de anunțarea sentinței, în ianuarie 2019 și s-a mutat în Republica Moldova.

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat decretul prin care i-a retras cetățenia moldovenească lui Cristian Rizea. Acesta a fost reţinut în Republica Moldova pe 3 noiembrie 2020. Rizea era bănuit că ar fi comis ilegalităţi de natură penală atunci când a obţinut cetăţenia moldovenească. Mai exact, ar fi făcut declaraţii false în procesul de dobândire a cetăţeniei. În mai, Cristian Rizea a fost eliberat din arest de autoritățile moldovenești, deoarece a expirat termenul maxim de zile până la care o persoană poate fi reținută în Republica Moldova până să fie extrădată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: