Protest la Comrat: Guțul s-a plâns că au fost interzise la vamă echipamentele pentru GagauziyaLand. Serviciul Vamal neagă
Full Article 3 minutes read

Protest la Comrat: Guțul s-a plâns că au fost interzise la vamă echipamentele pentru GagauziyaLand. Serviciul Vamal neagă

Protest la Comrat. Mai multe persoane, alături de bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul, au ieșit în stradă, nemulțumiți că s-ar fi interzis trecerea vamală a echipamentelor pentru GagauziyaLand. „Ei au reținut tot ce se poate”, a comunicat Guțul. Într-o reacție pentru NewsMaker, reprezentanții Serviciului Vamal au declarat că instituția nu a interzis trecerea și nici nu a confiscat echipamentele, dar la moment examinează o cerere prin care s-a solicitat importul mărfurilor. 

„Nu ne permit trecerea echipamentelor, ei au reținut tot ce se poate. (…) Luați mâinele de pe GagauziyaLand. (…) Nu ne încurcați, nu ne dați nimic. Noi nu facem asta pentru noi, noi facem asta pentru copii”, a spus la protest bașcanul Evghenia Guțul. 

„Ajunge să vă bateți joc de Găgăuzia”, „Sandu nu încurca la fericirea copiilor noștri” – sunt doar unele mesaje de pe pancartele manifestanților.

Contactată de NewsMaker, purtătoarea de cuvânt al Serviciului Vamal Tatiana Șompol a dat de înțeles că instituția nu a interzis sau confiscat echipamentele.

„A fost depusă o declarație de plasare a mărfurilor în regim vamal de import și la moment este examinată conform procedurii legale”, a precizat reprezentanta Serviciului Vamal.

În aprilie 2023, politicianul fugar Ilan Șor a declarat că dacă Evghenia Guțul va obține victoria în Găgăuzia va construi GăgăuziaLand. Ulterior, la circa patru luni de când a câștigat alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, Evghenia Guțul anunțat că a demarat primele acțiuni în vederea construirii, în Găgăuzia, a unui parc de distracții pentru copii, similar celui din Orhei – GăgăuziaLand. Detalii – AICI. Pe 24 octombrie 2023, pe negativul melodiei „Cântecul de leagăn al ursului” din desenul animat sovietic „Umka”, bașcanul Evghenia Guțul, împreună cu președintele Adunării Populare, Dmitri Constantinov, și-au făcut apariția pe o scenă improvizată din câmp de pe terenul alocat pentru construcția parcului de distracție GăgăuziaLand. Atunci s-au lansat lucrările de construcție. Detalii AICI.

Recent, pentru Ziarul de Gardă, șeful adjunct al Inspectoratului pentru Protecția Mediului Victor Dumneanu a declarat că pe 29 aprilie 2024 s-a efectuat un control la „GagauziyaLand” și că în cadrul controlului „s-a constatat că au fost începute lucrări în baza unui proiect care nu a trecut etapa de evaluare a impactului asupra mediului, fapt care a constituit temei de a emite prescripție de a stopa lucrările de construcție până la primirea Actului permisiv”. El a mai spus că „a fost inițiat un proces contravențional de către IPM Comrat, care la moment este în desfășurare”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: