FOTO Preoți, rugăciuni și… Șor. Construcția GăgăuziaLand, lansată cu fast la Congaz
Full Article 8 minutes read

FOTO Preoți, rugăciuni și… Șor. Construcția GăgăuziaLand, lansată cu fast la Congaz

Lansarea lucrărilor de construcție a parcului de distracție GăgăuziaLand, promis de oligarhul fugar Ilan Șor în campania electorală pentru actualul bașcan al Găgăuziei Evghenia Guțul, au avut loc pe 24 octombrie, într-un câmp din satul Congaz. Câțiva săteni din Congaz și oficiali din autonomie, printre care bașcanul Evghenia Guțul și președintele Adunării Populare a Găgăuziei Dmitri Constantinov, au participat la eveniment, care a fost transmis live. În cadrul evenimentului, doi clerici au citit citit o rugăciune și au stropit cu aghiasmă tehnica de construcție, scrie Nokta.

Rugăciuni pentru GăgăuziaLand

În satul Congaz din Găgăuzia Un proiect grandios în Găgăuzia: Echipa lui Ilan Șor a început construcția parcului de distracții GagauziyaLand” – acesta a fost titlul unei emisiuni în direct de astăzi de la Congaz, unde Ilan Șor a promis că va construi un parc de distracții. Sătenii și câțiva oficiali s-au adunat pe câmp și au anunțat că astăzi va începe construcția parcului de distracții. Doi clerici au citit o rugăciune și au stropit echipamentul, în timp ce Ilan Shore, așa cum este tradiția, s-a adresat oamenilor prin intermediul internetului.

Pe negativul melodiei „Cântecul de leagăn al ursului” din desenul animat sovietic „Umka”, bașcanul Evghenia Guțul, împreună cu președintele Adunării Populare, Dmitri Constantinov, și-au făcut apariția pe scena improvizată din câmp, de pe terenul alocat pentru construcția parcului de distracție GăgăuziaLand (numit și Gagauz-Land sau Oguzland – n. r.). Guvernatoarea a fost urmată de însoțitorul ei constant, consilierul Iurii Kuznețov. Puțin mai departe se aflau deputații APG Nicolai Ormanji și Nicolai Raia, precum și un membru al echipei lui Guțul, Alexandr Panov. În acest timp, oamenii îi așteptau deja în câmp.

Prezentatorul evenimentului a început prin a cere participanților o rundă de aplauze cu prilejul demarării lucrărilor de construcție a GăgăuziaLand.

Astăzi ne-am adunat la un eveniment istoric, astăzi va începe construcția unui imens parc de distracții în Găgăuzia și în tot sudul Moldovei, cred că acest eveniment trebuie aplaudat îndelung”, a declarat acesta.

Ulterior, prezentatorul le-a solicitat oamenilor să se apropie de un ecran, pe care era prezentat proiectul parcului de disctracție. După vizionarea videoclipul, au fost invitați preotul Ion și preotul Ioan, starețul șiclericul Bisericii Sfânta Treime din satul Congaz.

Fețele bisericești i-a încurajat pe toți să se roage „pentru o faptă pe placul lui Dumnezeu” și au rostit o rugăciune în fața monitorului pe care a fost prezentat proiectul GăgăuziaLand. La proces s-au alăturat Guțul, Constantinov, deputații găgăuzi și Kuznețov, dar și iar candidatul la funcția de primar al orașului Comrat Vasile Novac, care a apărut între timp la eveniment.

Mulțumiri pentru Șor și… speaker-ul Constantinov

FOTO Preoți, rugăciuni și… Șor. Construcția GăgăuziaLand, lansată cu fast la Congaz

Screenshot GRT

După rugăciune, prezentatorul i-a invitat pe cei prezenți să „inaugureze” obiectivul.

Lui Mihail Vlah i s-a oferit cuvânt primul. Moderatorul l-a prezentat ca fiind consilier al bașcanului și „patriot” al Găgăuziei.

Astăzi este o zi cu adevărat istorică. Știm cu toții că cartea de vizită a Moldovei este OrheiulLand (OrheiLand-ul nu este inclus în lista siturilor culturale din Moldova – n. r.). Ne-am bucurat când Bașcanul a spus în programul său electoral că vom avea și noi OguzLand”, a spus acesta.

Cel de-al doilea vorbitor a fost Alexandr Panov, președintele organizației teritoriale a Partidului „Șansă” din raionul Comrat.

Ne-am adunat la inaugurarea lucrărilor pentru celebrul nostru parc. Cred că acest parc va fi cartea de vizită a Găgăuziei, va fi vizitat de sute de mii de oameni”, a menționat el.

În continuare, a susținut un discurs și bașcanul Evghenia Guțul.

Acesta este un proiect foarte simbolic pentru echipa noastră. Transformarea din Orhei a început, de asemenea, odată cu construcția Orheiland. Nu degeaba am ales satul Congaz, este punctul sudic, central, al Găgăuziei noastre. Aceasta este o oportunitate unică pentru dezvoltarea afacerilor. În numele tuturor locuitorilor Găgăuziei, aș dori să-mi exprim marea recunoștință față de Ilan Mironovici Șor, care contribuie la realizarea acestui proiect de anvergură. Realizăm construcția GăgăuziaLand din bani extrabugetari”, a declarat guvernatoarea.

Guțul a atras atenția în mod special asupra faptului că Dmitri Constantinov, președintele APG, a venit la eveniment.

Sunt foarte bucuros că astăzi îl am alături de mine pe președintele Adunării Populare, Dimitri Gheorghievici Constantinov. Cooperarea constructivă între Comitetul Executiv și Adunarea Populară reprezintă baza pentru pacea și dezvoltarea stabilă a Găgăuziei”, a spus ea.

În plus, Guțul a mulțumit autorităților locale și publicului care „au rezistat presiunii” și au alocat terenul pentru proiect. Aceasta nu a precizat din partea cui a ar fi fost exercitată „presiune” și în ce mod.

„Această zi va fi inclusă în memoria istorică a Găgăuziei”

FOTO Preoți, rugăciuni și… Șor. Construcția GăgăuziaLand, lansată cu fast la Congaz

Screenshot GRT

Dmitri Constantinov a declarat că parcul de distracții va deveni un complex cultural al autonomiei, precum și un loc pentru afaceri.

Astăzi, suntem martorii deschiderii unui complex cultural nou-nouț, unde oamenii noștri din întreaga Găgăuzie își vor petrece timpul liber împreună cu copiii lor. Vom fi bucuroși dacă orice locuitor al Moldovei noastre va veni să ne viziteze aici, să se odihnească. În jurul acestui parc vor fi buticurile noastre, care vor arăta tradiția, cultura noastră. Astfel, Găgăuzia va avea o reprezentare mai largă în întreaga republică și nu doar în republică. Această zi va fi inclusă în memoria istorică a Găgăuziei noastre”, a spus speaker-ul.

De altfel, Constantinov a mulțumit „sponsorilor” parcului de distracții fără a menționa însă numele oligarhului fugar Ilan Șor, la care s-a deplasat în luna mai, în Israel, pentru negocieri, iar, ulterior, ar fi încetat să mai coopereze cu el pentru că acesta a vrut să-și aducă proprii oameni în Comitetul Executiv al Găgăuziei.

Aș dori să le mulțumesc foarte mult sponsorilor noștri, investitorilor noștri, care, în vremuri financiare atât de dificile, au reușit să găsească o opțiune și să vină să ajute poporul găgăuz. Nu a fost doar atât, probabil că este clar pentru toată lumea că bașcanul este la conducere. A reușit să organizeze totul într-un timp scurt, să găsească o abordare a oamenilor, astfel încât noi înșine să putem schimba puțin Găgăuzia. Și cred că întrebările pe care le-ați avut după alegeri, probabil că nu vi le mai puneți. Această echipă își face treaba și ar trebui să fim mândri de asta”, a declarat președintele APG.

În plus, Constantinov a spus că „toate structurile din Găgăuzia vor fi unite”, inclusiv primarii și consilierii care sunt aleși.

„Atenție la ecran!”

FOTO Preoți, rugăciuni și… Șor. Construcția GăgăuziaLand, lansată cu fast la Congaz

Screenshot GRT

După aceste discursuri, pe ecran a apărut oligarhul fugar, condamnat în dosarul „Frauda Bancară”, Ilan Șor.

Și acum, atenție la ecran! De acolo se adresează persoana datorită căreia toate acestea sunt implementate în Găgăuzia, acesta este Ilan Mironovici Șor”, s-a adresat prezentatorul publicului.

Astăzi sunt foarte bucuros să fiu prezent la începerea construcției GăgăuzLand. Proiectul „Land” a fost inventat în 2017 de echipa noastră din Orhei. Până în prezent, acest proiect nu are egal în Republica Moldova din punct de vedere al dimensiunii și pentru că este un proiect social. Mă bucur că astăzi începem construcția GăgăuzLand, pe care vi l-am promis în campania electorală, un parc de distracții care nu va avea egal”, a declarat fugarul.

Șor a mulțumit întregii echipe a Comitetului Executiv, Adunării Populare și Primăriei Congaz pentru „susținerea” acestui proiect și a precizat că parcul de distracții va fi operațional de la 1 iunie 2024.

La finalul alocuțiunii virtuale, prezentatorul l-a rugat pe Șor să rămână și i-a încurajat pe toți să îl aplaude din nou zgomotos. La scurt timp, Șor a dispărut de pe monitor, în timp ce oamenii încă aplaudau spre ecran.

Haideți să aplaudăm tare din nou!”,  a declarat prezentatorul, încercând să mențină starea de spirit a celor prezenți.

Pe fundalul aplauzelor, Guțul și Constantinov au mers să dea mâna cu constructorii parcului de disctracție, care așteptau lângă echipamentul special. Prezentatorul i-a informat pe toți despre asta.

FOTO Preoți, rugăciuni și… Șor. Construcția GăgăuziaLand, lansată cu fast la Congaz

Screenshot

La strângerea de mâini s-au alăturat și alți reprezentanți ai APG, dar și membri ai echipei bașcanului.

După Guțul, Constantinov și subalternii lor au făcut o fotografie comună pe fundalul echipamentului. În acest moment, transmisunea live s-a întrerupt, iar echipamentul nu a început fi văzut în timp ce începe a efectua lucrările de construcție.

***

Amintim că în aprilie 2023, fugarul Ilan Șo a declarat că dacă Evghenia Guțul va obține victoria în Găgăuzia va construi GăgăuziaLand. Ulterior, la circa patru luni de când a câștigat alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, Evghenia Guțul anunțat că a demarat primele acțiuni în vederea construirii, în Găgăuzia, a unui parc de distracții pentru copii, similar celui din Orhei – GăgăuziaLand. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: