UPDATE Ședința de la Curtea de Apel Chișinău în cazul lui Igor Dodon a fost amânată
Full Article 4 minutes read

UPDATE Ședința de la Curtea de Apel Chișinău în cazul lui Igor Dodon a fost amânată

UPDATE 14:00: Magistrații Curții de Apel Chișinău au amânat examinarea recursului depus de avocații lui Dodon, care au cerut eliberarea acestuia din arest la domiciliu. Audierea a fost reprogramată pentru luni, 29 august. Solicitat de NM, procurorul Petru Iarmaliuc a declarat că acest lucru s-a întâmplat la solicitarea avocaților. El a refuzat să explice cu ce cereri a venit în instanță și a ignorat întrebările, menționând că va raporta totul luni. NM a solicitat un comentariu și de la serviciul de presă al Procuraturii Generale, cu solicitarea de a clarifica ce anume a cerut procurorul.

La rândul său, fostul președinte Igor Dodon a declarat pentru NM că procurorii au cerut „înăsprirea măsurii de arest”. Fostul șef de stat susține că este ținut în arest cu scopul de a fi „izolat” de cetățeni. „Nu au argumente să mă țină în arest la domiciliu, așa că au făcut presiuni asupra judecătorilor. Judecătorii se tem că vor fi concediați după pre-vetting”, a spus Dodon. El s-a adresat președintelui Maia Sandu și i-a cerut „să lase opoziția în pace”.

După ședință, Dodon a ieșit să discute cu protestatarii care au venit să îl susțină la Curtea de Apel. „Primul lucru pe care îl voi face atunci când voi fi liber va fi să merg în fiecare sat, în fiecare raion, pentru a mă întâlni cu voi. Asta voi face, promit”, a declarat Dodon.

UPDATE 13:30: Un nou protest are loc la Curtea de Apel Chișinău, în timp ce judecătorii examinează demersul avocaților privind anularea măsurii de arest preventiv la domiciliu aplicată în privința fostului șef de stat Igor Dodon. „Nu fărădelegilor”, „Vrem dreptate” – scandează mulțimea.

UPDATE Ședința de la Curtea de Apel Chișinău în cazul lui Igor Dodon a fost amânată

Nadejda Coptu/NewsMaker

Precizăm că magistrații Curții de Apel s-au întrunit în ședință cu începere de la ora 13:00 pentru a decide dacă vor menține sau nu decizia Judecătoriei Ciocana din 18 august, prin care arestul la domiciliu pe numele lui Dodon a fost prelungit cu 30 de zile.

Atunci procurorii declarau că motivele care au stat la baza înaintării demersului de prelungire a mandatului de arest sunt determinate de existența în continuare a riscului împiedicării bunei desfășurări a urmăririi penale, riscului distrugerii probelor și influențării martorilor prin determinarea unor persoane de a da declarații mincinoase și riscul eschivării de la răspundere penală.

„Alte măsuri preventive neprivative de libertate cum ar fi liberarea provizorie sub control judiciar nu au capacitatea de a preveni riscurile invocate supra și a asigura buna desfășurare a urmăririi penale”, comunica pe 17 august Procuratura.

Pe de altă parte, Dodon declara atunci pentru presă că cererea procurorilor ar fi neîntemeiată. La procesul său din 18 august, el le-a spus reporterilor că, de îndată ce va fi eliberat, va călători prin țară pentru a se vedea cu cetățenii.

***

De menționat că, că Igor Dodon se află în arest preventiv la domiciliu. Pe 18 iulie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au luat decizia să-i prelungească arestul preventiv la domiciliu cu încă 30 de zileIgor Dodon figurează într-un dosar penal în care este învinuit de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, trădare de patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Asta după ce în mai 2020 deputatul Iurie Reniță a publicat un video în care se vede cum Igor Dodon primește o pungă neagră de la fostul politician Vlad Plahotniuc.

Pe 27 iunie curent, Procuratura Generală a anunțat că fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon s-a ales cu încă un dosar. Acestuia i-a fost înaintată învinuirea în săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”.

Fostul șef de stat pledează nevinovat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: