Proteste violente în Serbia: Oamenii cer anularea rezultatului alegerilor, iar autoritățile îi mulțumesc Rusiei
Full Article 3 minutes read

Proteste violente în Serbia: Oamenii cer anularea rezultatului alegerilor, iar autoritățile îi mulțumesc Rusiei

Victoria partidului președintelui sârb Aleksandar Vucic, care a condus timp de mai bine de un deceniu, la alegerile parlamentare anticipate de acum o săptămână, s-a transformat duminică seara în ciocniri cu poliția, în fața primăriei din Belgrad. Președintele Serbiei a anunțat o încercare de a asalta clădirile guvernamentale, iar premierul țării, Ana Brnabic, a comparat ceea ce se întâmplă cu „Maidanul” ucrainean. Potrivit lui Brnabic, informațiile despre pregătirea protestelor au fost transmise la Belgrad de către serviciile speciale ruse, scrie Agenstvo.

Protestul de duminică a avut loc în fața Primăriei Belgrad. În timpul protestului, deputații opoziției au încercat să intre în clădire pentru a se adresa mulțimii de la balcon, dar poliția nu le-a permis să facă acest lucru. După aceasta, mulțimea a început să strige „deschideți ușa” și „hoții”, și a aruncat, de asemenea, ouă și pietre în clădire. Unii au scandat: „Vucic este Putin”, comparând președintele sârb cu liderul rus.

Poliția a răspuns cu gaze lacrimogene. Potrivit poliției, 38 de persoane au fost reținute și acuzate de „intrare forțată” în primărie. Opt polițiști au fost răniți, unul urmând să fie operat.

Președintele sârb, Aleksandar Vucic, a comentat duminică protestele. El a numit incidentul o „încercare de a captura cu forța” instituțiile statului. Vucic a adăugat că există dovezi că a fost pregătit, dar nu a precizat ce. El i-a numit pe protestatari „bătăuși”.

Prim-ministrul Brnabic a pus că autoritățile sârbe au fost avertizate că ar urma proteste în țară, în timpul campaniei electorale. Informația ar fi fost transmisă de serviciile de informații, inclusiv de cele rusești.

„Nu va exista Maidan în Serbia… Aceasta este o încercare de Maidan, aceasta este dispreț pentru toți ceilalți cetățeni ai Belgradului, aceasta este ură, aceasta este violență. Am fost avertizat despre acest lucru în timpul campaniei electorale. (…) În primul rând, datele ne-au fost furnizate de serviciul de securitate rus. Când am împărtășit personal acest lucru unor ambasadori, aceștia ne-au acuzat că răspândim dezinformare, minciuni, că avem încredere în serviciul rus și că toate acestea sunt o prostie”, a spus Brnabic.

Protestele opoziției au început la Belgrad după ce au fost anunțate rezultatele alegerilor parlamentare. În cadrul acestora, Partidul Progresist Sârb al președintelui Aleksandar Vucic a primit de la 127 la 129 de locuri din 250 în parlament, adică o majoritate absolută. În urma votului, partidul de guvernare nici măcar nu ar trebui să formeze o coaliție de guvernământ. Opoziția a acuzat autoritățile că i-au furat victoria în capitală şi a cerut noi alegeri acolo. Observatorii internaționali ai alegerilor au spus că partidul lui Vucic a primit un avantaj nedrept.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: