Андрей Мардарь / NewsMaker

Protocoalele pentru medicii de familie privind infecția cu Covid de tip nou au fost revizuite

Toate cazurile suspecte la infecția cu virusul SARS CoV-2 vor fi testate pentru a confirma diagnosticul de COVID-19, iar până la obținerea rezultatului, acestea vor fi gestionate ca și potențial infectat COVID-19, fiind acordat tratament medical centrat pe necesitățile pacientului. În același timp, pacienților cu forme asimptomatice de COVID-19 nu li se va indica tratament. Deciziile au fost incluse în Protocolul clinic național, care a fost reactualizat, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pe 13 aprilie.

Pacienților cu forme simptomatice de COVID-19, tratați la domiciliu, la care sunt asociați factori de risc, care ar putea duce la agravarea stării, li se recomandă monitorizarea SaO2 cu pulsoximetru la domiciliu. De menționat că pacienților cu forme ușoare de COVID-19 nu li se recomandă indicarea terapiei cu antibiotice sau administrarea acestora cu scop profilactic. Totodată, pacienților cu forme ușoare de COVID-19 sau cu pneumonie non-severă tratați în condiții de domiciliu nu li se indică glucocorticoizi.

Acestea, dar și alte prevederi se conțin în ediția a V-a a Protocolului clinic național „Infecția cu coronavirus de tip nou (COVID-19)”, actualizat în baza celor mai recente informații disponibile la nivel mondial privind tratamentului pacienților cu COVID-19, în scopul îmbunătățirii managementului cazurilor de COVID-19.

Documentul a fost actualizat de grupul de lucru al MSMPS, constituit din specialiști ai Comisiilor de specialitate ale Ministerului, cadre didactice din cadrul USMF „Nicolae Testemițanu” și medici epidemiologi din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Conform Protocolului actualizat, pacienții cu COVID-19 se vor investiga activ în vederea depistării maladiilor infecțioase concomitente, iar în cadrul traseului de îngrijire, se vor lua în considerare coinfecțiile (gripa, alte infecții respiratorii acute, TBC), precum și/sau bolile cronice.

Pacienţilor care au indicaţii, tratamentul cu Remdesivir li se va administra cât mai precoce (la 1-6 zi a maladiei), inclusiv și anticoagulante.

De asemenea, atenție sporită va fi acordată strategiilor de sprijin psihosocial, pentru evaluarea promptă a anxietății și simptomelor depresive a pacienților în contextul COVID-19. La fel, înainte de externare pacienții cu COVID-19 se vor examina pentru necesitățile de reabilitare, pentru a facilita referirea ulterioară.

Gravidele și lăuzele, caz suspect, probabil sau confirmat de COVID-19, vor avea acces la îngrijiri calificate centrate pe femeie, asistență obstetricală, fetală și neonatală, precum și sănătate mintală și sprijin psihosocial, cu disponibilitatea asistenței în cazul complicațiilor materne și neonatale.

Copiii caz suspect, probabil sau confirmat de COVID-19, trebuie să se afle împreună cu îngrijitorii ori de câte ori este posibil.

Totodată, în perioada 13-16 aprilie curent, vor avea loc instruiri online pentru medicii de familie din întreaga țară, privind implementarea Protocolului Clinic Standardizat pentru medicii de familie ”Infecția cu coronavirus de tip nou (COVID-19), ediția a-V-a, organizate cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății.

MSMPS dă asigurări că Protocolul clinic național „Infecția cu coronavirus de tip nou (COVID-19)”, ediția a V-a, a fost elaborat pe baza celor mai actuale recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății și bunele practici internaționale bazate pe evidențe disponibile privind infecția cu COVID-19 și va servi drept document de referință pentru elaborarea protocoalelor clinice instituționale, conform nivelului instituțiilor medico-sanitare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Momentul în care o bucată de beton se desprinde de pe podul de pe Ismail și cade pe carosabil. Reacția primăriei

O bucată de beton s-a desprins din podul de pe strada Ismail din Chișinău și a căzut pe carosabil, fără a provoca victime. Incidentul, surprins de o cameră de bord și devenit viral pe rețelele sociale, a stârnit îngrijorare în rândul șoferilor. Primăria recunoaște starea precară a podului și anunță că proiectul de reabilitare se află în prezent în faza de expertizare.

„Nu o dată conducerea Primăriei a vorbit despre importanța reparației podurilor din oraș, care nu au fost reabilitate niciodată de la construcția acestora”, precizează Primăria Chișinău.

Autoritățile municipale dau asigurări că, între timp, pe podul de pe strada Ismail au fost efectuate lucrări de conservare și mentenanță pentru a securiza structura. Potrivit aceleiași surse, după finalizarea procedurilor de expertiză, va fi lansată achiziția publică pentru lucrările de reparație.

Primăria avertizează, însă, că „aceste proceduri tehnice nu sunt simple”. Drept exemplu, municipalitatea amintește cazul podului de pe strada Mihai Viteazul, care a fost reparat și redeschis circulației în trei ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: