PSRM a contestat la Curtea Constituțională decretul prin care Gavrilița a fost desemnată la funcția de premier
Full Article 2 minutes read

PSRM a contestat la Curtea Constituțională decretul prin care Gavrilița a fost desemnată la funcția de premier

Deputații Partidului Socialiștilor (PSRM) Vasile Bolea și Alexandr Suholodski au depus pe 24 martie o nouă sesizare la Curtea Constituțională. Parlamentarii solicită magistraților să se expună asupra constituționalității decretului din 27 ianuarie, prin care Natalia Gavrilița a fost desemnată la funcția de prim-ministru.

Socialiștii atrag atenția că, deși decretul prin care Natalia Gavrilița a fost desemnată la funcția de prim-ministru a fost semnat de către președinta țării Maia Sandu pe 27 ianuarie, acesta a fost publicat în Monitorul Oficial abia pe 26 februarie.

Asta în condițiile în care, pe 11 februarie, candidata la funcția de premier și-a prezentat echipa și programul de guvernare în legislativ, iar deputații nu i-au acordat vot de încredere.

Cei doi deputați ai PSRM argumentează că, la data solicitării votului de încredere asupra programului și a membrilor potențialului cabinet de miniștri, decretul nu era în vigoare, nefiind publicat în Monitorul Oficial.

„În aceste condiții, publicarea Decretului criticat în Monitorul Oficial a avut loc post factum, fapt care afectează a priori constituționalitatea acestuia”, se arată în sesizare.

***

Precizăm că joi, 25 martie, candidatul desemnat la funcția de prim-ministru, Igor Grosu, urmează să ceară vot de încredere parlamentului. Anterior, deputații nu au susținut candidatura Nataliei Gavrilița, care a fost desemnată la funcția de premier.

Potrivit Constituției, după două tentative eșuate de învestire a unui nou legislativ, este dizolvat parlamentului și sunt organizate alegeri legislative anticipate.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: