PSRM îl acuză pe Michalko de amestec în treburile interne ale țării. De vină ar fi o declarație despre independența presei
Full Article 3 minutes read

PSRM îl acuză pe Michalko de amestec în treburile interne ale țării. De vină ar fi o declarație despre independența presei

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) s-a arătat indignat de declarația șefulului misiunii UE în Republica Moldova, Peter Mihalko, cu privire la Consiliul Audiovizualului (CA) din Moldova. Într-un comunicat de presă publicat pe 23 februarie, socialiștii îl acuză pe diplomat de amestesc în treburile interne ale țării.

„Considerăm astfel de declarații ca o intervenție gravă în treburile interne ale unui stat suveran. Șeful misiunii UE în Republica Moldova, Peter Mihalko și-a permis să facă comentarii dure cu privire la Consiliul Audiovizualului din Moldova. Vina acestui organ, potrivit diplomatului european, constă în metode insuficiente de combatere a „dezinformării și a știrilor false”, adică cu acele mass-media care exprimă punctul de vedere „greșit”. În același interviu, domnul Mihalko solicită de fapt CCA să introducă cenzura mijloacelor de informare inacceptabile Uniunii Europene”, își argumentează socialiștii punctul de vedere.

Totodată, socialiaștii dau de înțeles că diplomatul european ar fi nemulțumit de inițiativa legislativă privind abrogarea Legii care autoriza vânzarea terenului fostului Stadion Republican pentru construirea unui nou sediu al ambasadei SUA.

„Sau, poate, în urma solidarității euro-atlantice, șeful Misiunii UE a decis să-și exprime indignarea față de anularea vânzării teritoriului Stadionului Republican către Ambasada SUA? (…) PSRM îndeamnă șeful misiunii UE în Republica Moldova, Peter Mihalko, precum și toți reprezentanții corpului diplomatic acreditat în țara noastră, să respecte independența și suveranitatea Republicii Moldova, să respecte statutul unui diplomat și să nu încalce eticheta diplomatică”, se mai arată în declarație.

Reacția vine după ce ambasadorul UE în Republica Moldova a declarat, într-un interviu pentru portalul Media Azi, că CA nu a luat suficiente măsuri pentru combaterea dezinformării și a știrilor false.

„Există presă care prezintă lucrurile strict din punct de vedere politic și unilateral, jurnaliști atașați unor exponenți politici concreți, surse în care se vede clar că există influențe din partea unor interese particulare. În acest caz apare întrebarea dacă asta e jurnalism sau propagandă”, a declarat Peter Michalko în interviu.

***

Recent, și Partidul „ȘOR” a lansat acuzații dure în adresa șefului Delegației UE la Chișinău. Liderul formațiunii, deputatul Ilan Șor, care este anchetat penal într-un dosar privind frauda bancară, l-a acuzat pe Michalko de amestec în treburile interne ale țării.

Declarația a fost făcută după ce  ambasadorul UE în Republica Moldova a declarat că țara trebuie să aibă un guvern de încredere și este „îngrijorător” atunci când în negocierile pentru formarea executivului participă persoane implicate în frauda bancară.

De asemenea, Michalko a afirmat că legile votate de PSRM, Partidul „Șor” și mai mulți deputați neafiliați la sfârșitul anului trecut sunt „controversate și în mai multe privințe au împins țara înapoi, inclusiv din punct de vedere al reformelor și angajamentelor luate de Republica Moldova în privința partenerilor internaționali”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: