Partidul Socialiștilor (PSRM) a criticat decizia președintei Maia Sandu de a semna cererea de aderare la Uniunea Europeană. În cadrul unui brifing din 4 martie, vicepreședintele Parlamentului Vlad Bătrâncea și-a exprimat convingerea că astfel de hotărâri trebuie luate doar în urma unui referendum.
„PSRM condamnă populismul autorităților și îndeamnă ca cele mai importante decizii ale țării să fie realizate prin consens național, în conformitate cu Constituția, prin referendum”, a declarat Bătrîncea.
Deputatul socialist a mai spus că autoritățile s-ar fi grăbit, iar „acest gest pur politic, de moment, are un efect placebo pentru societatea moldovenească”. El a oferit drept exemplu țări precum România, Cehia, Slovacia, ș.a., unde cetățenii au fost consultați înainte de luarea deciziei de aderare la UE.
Vlad Bătrîncea a mai declarat că o astfel de decizie trebuie luată ținându-se cont de diferendul transnistrean.
„Această inițiativă pur populistă, „de partid”, a guvernării poate provoca destabilizarea situației din țară și dezbinarea societății pe criterii politice. Adoptarea unor decizii atât de serioase cu privire la vectorul de dezvoltare a țării trebuie realizată ținând cont și de regiunea transnistreană, or obiectivul de bază al RM este reintegrarea țării. Viitorul Moldovei este o chestiune sistemică pentru socialiști. Acesta prevede neutralitate, realizarea intereselor întregului popor moldovenesc multietnic de pe ambele maluri ale Nistrului”, a adăugat Bătrîncea.
Amintim că, pe 3 martie, președinta țării Maia Sandu, însoțită de președintele Parlamentului Igor Grosu și premierul Natalia Gavrilița a anunțat că semnează cererea de aderare a R. Moldova la UE. Tot pe 3 martie, o cerere de aderare la UE a semnat Georgia.
Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a semnat pe 28 februarie cererea de aderare a țării sale la UE. Anterior, Zelenski a cerut ca UE să utilizeze o procedură specială, simplificată, pentru Ucraina.