PSRM solicită expertiza Comisiei de la Veneția, înainte de votarea modificărilor la Legea cu privire la CNA
Full Article 3 minutes read

PSRM solicită expertiza Comisiei de la Veneția, înainte de votarea modificărilor la Legea cu privire la CNA

Numirile în funcție fără concurs la instituțiile de drept, inclusiv la Centrul Național Anticorupție (CNA), reprezintă „o politizare și subordonare politică a acestora, un control politic asupra justiției”. Este reacția Partidului Socialiștilor (PSRM) la inițiativa legislativă a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) cu privire la abrogarea articolului cu privire la obligativitatea desfășurării unui concurs pentru funcția de director al CNA. Socialiștii susțin că este nevoie de expertiza Comisiei de la Veneția înainte de adoptarea modificărilor respective.

Potrivit PSRM, societatea își dorește depolitizarea instituțiilor, pentru ca acestea să funcționeze independent de partidele politice, de puterea legislativă și cea executivă.

”Este foarte regretabil că asistăm la un proces foarte periculos, de supunere a instituțiilor de drept, a justiției, unui partid politic. Noi am luptat ani de zile pentru a elibera țara de un regim care a capturat instituțiile statului, ca să ajungem acum la o nouă tentativă cinică de a captura statul și a uzurpa puterea în interesul unui partid. Subliniem că astfel de inițiative, care ne aruncă țara cu câțiva ani în urmă, trebuie să fie consultate pe larg în societate și, înainte de a primi votul deputaților, trebuie să fie expertiza de Comisia de la Veneția”, se arată într-o declarație publicată pe 11 august.

PSRM a mai menționat că va insista pe păstrarea independenței instituțiilor de drept și a justiției, dar și pentru că aceste structuri să fie conduse de profesioniști, care nu sunt subordonați niciunui partid și la nicio altă forță.

***

Amintim că noul proiect de lege prevede abrogarea articolului privind selectarea candidatului la funcția de director al CNA prin concurs organizat de Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului, cu atragerea în calitate de observatori a reprezentanţilor societăţii civile sau a reprezentanţilor mediului academic. În locul acestuia, se propune ca directorul CNA să fie numit în funcție de Parlament cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de deputați, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități, pentru un mandat de 5 ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat.

Inițiativa a fost inclusă în agenda ședinței extraordinare a Parlamentului din 13 august. Deputatul PAS Radu Marian a explicat că necesitatea modificării legislației, pentru ca șeful Centrului Național Anticorupție (CNA) să fie numit direct de către Parlament, fără desfășurarea unui concurs, vine din experiența competițiilor precedente, care au demonstrat un eșec. Acesta a precizat că deocamdată nu este luată în discuție eventualitatea numirii unui nou director al instituției.

În prezent, director al Centrului Naţional Anticorupţie este Ruslan Flocea. Acesta este general-maior și a fost numit în funcție prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr. 104 din 31 iulie 2019, în urma votului majorităţii deputaţilor aleşi, pe un mandat de cinci ani.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: