mei.gov.md

Putem pleca din Moldova? Ce înseamnă decizia cu privire la reluarea curselor internaționale

În Moldova a fost anunțată reluarea activității de transport rutier și feroviar de persoane în traficul internațional. Dar cât de departe vor reuși să plece locuitorii Moldovei, dacă frontierele țărilor vecine încă sunt închise? NM a analizat, cum anume va funcționa în timpul apropiat transportul terestru internațional.

Trenurile

Deși există permisiunea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldova” încă nu lansează circulația trenurilor internaționale. Cauza principală o constituie frontierele închise ale țărilor vecine.

„Vom lansa circulația atunci când Ucraina și Rusia vor deschide frontierele. Vom lansa cursele Chișinău – Moscova, Chișinău – Odessa. România încă este închisă”, a spus pentru NM Miron Gagauz, vicepreședintele „Calea Ferată din Moldova”.

Menționăm că până la carantină, se putea merge cu trenul de la Chișinău până la Odessa, Moscova, Sankt-Petersburg, Iași și București. Deocamdată, trenurile de pasageri circulă doar în interiorul țării.

Ambasada Ucrainei în Moldova a confirmat pentru NM că deocamdată, frontierele Ucrainei sunt închise pentru străini, iar cetățenii care vin în țară trebuie să stea în carantină timp de două săptămâni. Însă a menționat că după 1 iunie, situația s-ar putea schimba.

Și cei de la Consulatul Moldovei în România au comunicat pentru NM că frontiera română este închisă pentru cetățenii Moldovei. Excepție sunt cetățenii Moldovei cu acte românești, permis de ședere și cei care traversează frontiera prin tranzit, având acte care confirmă scopul călătoriei. De exemplu, contract de muncă în Europa.

Iar cei de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) au comunicat pentru NM că cetățenii Moldovei care intră în România vor trebui să respecte regulile carantinei.

Autobuzele

Încă lipsește circulația autobuzelor internaționale dintre Moldova și Ucraina. Din orarul Gării Auto de Nord, de unde pornesc cursele spre Ucraina, reiese că deocamdată, acestea au fost sistate.

Iar circulația autobuzelor între Moldova și România a fost reluată. Însă pentru ca la frontieră să fie lăsați cei cu documente moldovenești, este nevoie fie de o viză pe termen lung (aceasta este oferită, de exemplu, studenților), fie de permis de ședere în România.

NM a contactat câteva companii care se ocupă de transportul de pasageri dintre Moldova și România. Acum, sunt posibile plecările la Iași, București, Piatra Neamț și alte orașe din România.

Au fost reluate și cursele cu autocarul spre Italia. Însă cei din companiile transportatoare au comunicat reporterului NM, care s-a prezentat ca turist, că pentru călătorie sunt necesare documente italienești: contractul de muncă, permisul de ședere și asigurarea medicală. Pentru turiști, țara încă este închisă.

Agenția Națională Transport Auto a comunicat pentru NM că autoritățile au permis călătoriile, însă organizația încă nu are informații despre direcțiile în care au fost reluate cursele.

Carantină la revenire

Menționăm că la revenirea în Moldova din călătoriile în străinătate, majoritatea persoanelor vor trebui să stea în autoizolare timp de 14 zile. Carantina obligatorie a fost anulată doar pentru câteva categorii de cetățeni care intră în țară.

Nu vor fi impuși să stea 14 zile în autoizolare cei care nu au temperatură ridicată ori simptome ale infecțiilor respiratorii și cei care fac parte din următoarele categorii:

– Conducătorii auto și personalul de deservire a mijloacelor de transport care efectuează transportarea mărfurilor;

– Echipajele aeronavelor și brigăzile garniturilor de tren;

– Persoanele care călătoresc din motive de sănătate sau umanitar, inclusiv însoțitorul, cu prezentarea documentelor confirmative;

– Elevii, studenții care învață în străinătate și care urmează să susțină examene

– Persoanele care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau alt document confirmativ;

– Persoanele în tranzit;

– Membrii misiunilor diplomatice și membrii familiilor acestora.

Reamintim că la 25 mai, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a publicat o decizie conform căreia, începând cu 26 mai, Moldova va relua cursele internaționale efectuate cu autocarul și cu trenul, care au fost sistate temporar din cauza epidemiei de coronavirus. În document nu sunt precizări, unde anume vor fi posibile călătoriile.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Moldova Mare” a semnat un acord de colaborare cu un partid suveranist din Bulgaria: „Ne unim pentru a apăra valorile spirituale”

Partidul politic „Moldova Mare”, condus de Victoria Furtună, a anunțat că a semnat un acord bilateral de cooperare politică partidul bulgar „Svoboda”.

Potrivit unui comunicat emis de „Moldova Mare”, acordul prevede o „colaborare strategică” între cele două formațiuni, cu accent pe „apărarea identității naționale, valorilor tradiționale, organizarea de proiecte comune în domeniul educației și culturii, precum și participarea în structuri europene orientare patriotică”.

Ne unim forțele cu acele partide politice din Europa care apără suveranitatea, valorile spirituale și libertatea popoarelor, opunându-se presiunilor externe și curentului ideologic globalist”, a declarat Victoria Furtună în cadrul ceremoniei de semnare desfășurate la Chișinău.

Considerăm că este o responsabilitate morală să susținem forțele politice care au curajul să spună adevărul, să apere valorile tradiționale și să lupte pentru libertatea propriilor țări. Alianța cu Moldova Mare este o alianță cu poporul Republicii Moldova, care merită un viitor independent”, a declarat Vladimir Simeonov.

Memționăm că Partidul „Svoboda” este un partid conservator din Bulgaria. Potrivit informației publicate pe site-ul formațiunii, membrii partidului „pledează pentru apărarea suveranității Bulgariei, fără dependențe de forțe externe, fie ele economice sau politice”.

***

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a demisionat cu scandal în martie 2024, acuzând Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

După ce a demisionat, Victoria Furtună a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să acorde interviuri, în care a abordat inclusiv subiecte politice, iar în Chișinău au apărut bannere cu imaginea sa. Toate acestea au culminat cu intrarea sa în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, în calitate de „candidat independent”.

Scrutinul prezidențial s-a desfășurat pe fundalul unei anchete privind o schemă de corupere electorală, desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor. În ajunul alegerilor, Ziarul de Gardă a publicat o investigației care arată că Victoria Furtună este beneficiară a schemei.

În cadrul scrutinului prezidențial, Victoria Furtună a obținut 4,45% din voturile exprimate.

În pofida faptului că acum conduce un partid care se declară pro-european, de când a ajuns în atenția publică, Victoria Furtună s-a remarca prin declarații împotriva Uniunii Europene. Chiar în urmă cu o zi, pe 17 martie, aceasta a scris pe canalul său de Telegram că ajutorul european de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova este „sclavie financiară”.

Totodată, Victoria Furtună susține că Republica Moldova și Federația Rusă ar trebui să-și îmbunătățească relațiile, care au degradat după începerea invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

Pe 6 martie, Furtună a avut o întrevedere cu ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Ea a publicat o fotografie făcută în timpul întâlnirii, în care apare alături de Ozerov pe fundalul unui portret al președintelui rus, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea țării vecine.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: