Putin „împarte” medalii pentru cucerirea Bahmutului, după aproape un an de lupte crâncene. Ucraina nu confirmă pierderea orașului
Full Article 3 minutes read

Putin „împarte” medalii pentru cucerirea Bahmutului, după aproape un an de lupte crâncene. Ucraina nu confirmă pierderea orașului

Fondatorul structurii private militare ruse Wagner, Evghenii Prigojin, a anunțat în seara zilei de 20 mai că a preluat controlul deplin al oraşului ucrainean Bahmut, centrul celei mai lungi şi sângeroase bătălii din război. Ulterior, și președintele Rusiei Vladimir Putin a recunoscut acest fapt, menționând că va oferi distincții de stat tuturor celor care s-au remarcat. Ucraina însă neagă informația, scrie Радио Свобода.

„Astăzi, la ora 12, Bahmut a fost luat complet. Am preluat complet tot orașul, din casă în casă”, a spus Prigojin.

El a spus că forțele sale se vor retrage din Bahmut pe 25 mai, pentru odihnă și pregătire, predând controlul armatei obișnuite ruse.

Ulterior, liderul de la Kremlin Vladimir Putin a recunoscut că PMC Wagner a preluat controlul asupra orașului Bahmut. Putin i-a felicitat și a promis premii de stat tuturor celor care s-au remarcat.

În mesajul de felicitare adresat de președintele Rusiei, sunt menționate în primul rând „detașamentele de asalt Wagner” și abia apoi „militarii unităților Forțelor Armate, care le-au asigurat sprijinul și acoperirea necesară pentru flancuri”. 

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a folosit aceeași formulă.

„Ca urmare a acțiunilor ofensive ale detașamentelor de asalt Wagner, cu sprijinul artileriei și aviației Grupului de Forțe de Sud, eliberarea orașului Arteomovsk a fost finalizată (fostul nume de Bahmut, care este folosit de partea rusă)”, se arată în comunicatul emis de minister.

Partea ucraineană a negat informația despre cucerirea orașului Bahmut.

„În Bahmut, rușii sunt aruncați „cu bucățile” pentru a cuceri disperat o stradă. Luptele nu se opresc. PMC Wagner nu a capturat încă orașul cetate. De fapt, situația este cu adevărat critică, dificilă, dar trupele noastre sunt toate în Bahmut, se luptă. Luptele nu se opresc, artileria grea a inamicului funcționează, infanterie, armele mici lucrează, dar Armata Forțelor Ucrainei este în apropiere. Sunt la periferie, sunt pe stânga, pe flancurile drepte, adică cetatea Bahmut nu a fost încă luată”, a declarat într-o emisiune șeful atacurilor cu drone din cadrul brigăzii 24 a Forțelor Armate ale Ucrainei.

Amintim că Biroul Federal de Investigații (FBI) al SUA ar fi aflat că fondatorul structurii private militare ruse Wagner, Evghenii Prigojin, a oferit Kievului date despre pozițiile armatei ruse în schimbul retragerii Forțelor Armate ale Ucrainei din Bahmut.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: