Răgaz pentru Apă-Canal Chișinău: Termenul în care operatorul trebuie să își stingă datoriile față de Premier Energy și Moldovagaz
Full Article 3 minutes read

Răgaz pentru Apă-Canal Chișinău: Termenul în care operatorul trebuie să își stingă datoriile față de Premier Energy și Moldovagaz

Întreprinderea municipală „Apă-Canal” a ajuns la un acord cu Premier Energy și Moldovagaz, față de care înregistrează datorii de aproape 97 milioane lei. Vice-primarul capitalei, Irina Gutnic, susține că întreprinderea urmează să își stingă datoriile față de furnizorii de energie electrică și gaze naturale până la sfârșitul anului curent.

„Operatorul a ajuns la un acord cu Premier Energy pe marginea datoriei înregistrate la începutul anului, în mărime de 68 milioane lei. Această datorie a fost eșalonată până la 1 decembrie 2023. (…) La fel, cu MoldovaGaz am ajuns la un acord și am primit răgaz de achitare până la 1 octombrie 2023”, a declarat Irina Gutnic în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău de azi.

Potrivit viceprimarului capitalei, Apă-Canal Chișinău urmează să își stingă datoriile față de Premier Energy din debursările care urmează să vină din partea BERD și BEI, circa 40 milioane lei. Alte 24 milioane de lei, care rămân din datoria Ap-Canal Chișinău față de operatorul de energie electrică, urmează să fie stinse din forțele proprii ale întreprinderii. Acordul încheiat mai presupune, spune Irina Gutnic, că Apă-Canal își va închide lunar factura pentru energia electrică consumată.

Pe de altă parte, acordul încheiat între Apă-Canal Chișinău și Moldovagaz presupune, potrivit Irinei Gutnic, achitarea zilnica a câte 300  mii lei, astfel încât întreprinderea municipală să ajungă la 1 octombrie cu datoria față de furnizorul de gaze naturale stinsă.

Potrivit Irinei Gutnic, în prezent, Apă-Canal Chișinău înregistrează datorii de 141,1 milioane lei, dintre care doar pentru energia electrică datoriile se ridică la 64,1 milioane lei, pentru gazele naturale – la 37 milioane lei și alte datorii operaționale – 32,7 milioane lei.

În total, în primul trimestru al anului curent, Întreprinderea municipală „Apă-Canal” a prestat servicii publice în valoare totală de 243,1 milioane lei. Banii încasați au constituit, însă, 211,6 milioane lei. Mai mult, Gutnic susține că prețul achitat de chișinăuieni pentru serviciul de apă și canalizare nu acoperă cheltuielile Apă-Canal, chiar dacă tariful la energia electrică a fost diminuat recent.

„Evident că nu, de aceea și avem acest deficit. (…) Dacă este să vorbim despre încasările prognozate pentru 2023, noi planificăm încasări în mărime de 800 milioane lei din vânzarea acestui serviciu, iar cheltuielile se ridică la 1,2 miliarde lei”, a conchis Irina Gutnic.

Începând cu 13 ianuarie 2023, consumatorii casnici din municipiul Chișinău achită, în total, 15,3 lei/m3 pentru serviciile de apă și canalizare, cu circa 4,6 lei mai mult decât plăteau anterior.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: