canal3.md

Răgaz pentru Apă-Canal Chișinău: Termenul în care operatorul trebuie să își stingă datoriile față de Premier Energy și Moldovagaz

Întreprinderea municipală „Apă-Canal” a ajuns la un acord cu Premier Energy și Moldovagaz, față de care înregistrează datorii de aproape 97 milioane lei. Vice-primarul capitalei, Irina Gutnic, susține că întreprinderea urmează să își stingă datoriile față de furnizorii de energie electrică și gaze naturale până la sfârșitul anului curent.

„Operatorul a ajuns la un acord cu Premier Energy pe marginea datoriei înregistrate la începutul anului, în mărime de 68 milioane lei. Această datorie a fost eșalonată până la 1 decembrie 2023. (…) La fel, cu MoldovaGaz am ajuns la un acord și am primit răgaz de achitare până la 1 octombrie 2023”, a declarat Irina Gutnic în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău de azi.

Potrivit viceprimarului capitalei, Apă-Canal Chișinău urmează să își stingă datoriile față de Premier Energy din debursările care urmează să vină din partea BERD și BEI, circa 40 milioane lei. Alte 24 milioane de lei, care rămân din datoria Ap-Canal Chișinău față de operatorul de energie electrică, urmează să fie stinse din forțele proprii ale întreprinderii. Acordul încheiat mai presupune, spune Irina Gutnic, că Apă-Canal își va închide lunar factura pentru energia electrică consumată.

Pe de altă parte, acordul încheiat între Apă-Canal Chișinău și Moldovagaz presupune, potrivit Irinei Gutnic, achitarea zilnica a câte 300  mii lei, astfel încât întreprinderea municipală să ajungă la 1 octombrie cu datoria față de furnizorul de gaze naturale stinsă.

Potrivit Irinei Gutnic, în prezent, Apă-Canal Chișinău înregistrează datorii de 141,1 milioane lei, dintre care doar pentru energia electrică datoriile se ridică la 64,1 milioane lei, pentru gazele naturale – la 37 milioane lei și alte datorii operaționale – 32,7 milioane lei.

În total, în primul trimestru al anului curent, Întreprinderea municipală „Apă-Canal” a prestat servicii publice în valoare totală de 243,1 milioane lei. Banii încasați au constituit, însă, 211,6 milioane lei. Mai mult, Gutnic susține că prețul achitat de chișinăuieni pentru serviciul de apă și canalizare nu acoperă cheltuielile Apă-Canal, chiar dacă tariful la energia electrică a fost diminuat recent.

„Evident că nu, de aceea și avem acest deficit. (…) Dacă este să vorbim despre încasările prognozate pentru 2023, noi planificăm încasări în mărime de 800 milioane lei din vânzarea acestui serviciu, iar cheltuielile se ridică la 1,2 miliarde lei”, a conchis Irina Gutnic.

Începând cu 13 ianuarie 2023, consumatorii casnici din municipiul Chișinău achită, în total, 15,3 lei/m3 pentru serviciile de apă și canalizare, cu circa 4,6 lei mai mult decât plăteau anterior.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Parlamentul Republicii Moldova

Grosu, despre reținerea lui Plahotniuc: „Urciorul nu merge de multe ori la aeroport”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că reținerea oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc în Grecia este rezultatul a „foarte multă muncă” atât din partea autorităților moldovenești, cât și din partea celor elene. Oficialul a declarat că în continuare urmează un proces „laborios” pentru extrădarea lui Plahotniuc în Republica Moldova. Precizările au fost făcute în cadrul ediției din 24 iulie a emisiunii „Vocile Puterii” de la Exclusiv TV.

Instituțiile își fac meseria. Încet, dar sigur. Sigur, în spatele acestui eveniment, a fost și este foarte multă muncă. Pe de o parte, acea informație care a fost pusă la dispoziția autorităților elene, deja munca autorităților elene în cazul dat și care a culminat cu aceste evenimente”, a declarat Igor Grosu.

Acesta a menționat că în continuare urmează procesul de extrădare a lui Plahotniuc, pe care l-a catalogat ca fiind unul „laborios”.

Pentru că sunt proceduri complexe. Sunt sigur că autoritățile elene vor solicita mai multă informație. Ea trebuie pusă la dispoziție foarte atent, minuțios, analizat orice demers, orice informație pusă la dispoziție pentru a obține rezultatul pe care noi cu toții ni-l dorim. Concluzia este că urciorul nu merge de multe ori la aeroport”, a spus el.

Amintim că Vladimir Plahotniuc și fostul deputat democrat Constantin Țuțu au fost reținuți pe 22 iulie pe un aeroport din Grecia, în timp ce încercau să părăsească țara cu destinația Dubai. Pe 23 iulie, oligarhul fugar a fost plasat în arest preventiv, iar pe 24 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a anunțat că a expediat autorităților elene cererea oficială de extrădare în privința lui Plahotniuc.

Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru presa din România că Plahotniuc ar urma să fie extrădat în Moldova, și nu în Rusia, chiar dacă și Moscova a cerut extrădarea sa, la o zi de la reținerea în Grecia. Potrivit lui Cernăuțeanu, prioritate are țara care a depus prima solicitare, în cazul de față Moldova.

Pe 24 iulie, poliția anunță a anunțat că, în urma reținerii lui Plahotniuc și Țuțu, au fost ridicate mai multe documente ce indică folosirea unor identități multiple. Actele, eliberate de mai multe state, conțin nume, fotografii și date de naștere diferite – unele fiind emise chiar de același stat, dar pentru identități diferite.

Vladimir Plahotniuc este cercetat penal în Republica Moldova pentru săvârșirea unor infracțiuni grave, inclusiv crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani, în conformitate cu Codul Penal.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: