Răspunsul CNA la demersul președinției privind cele €30 000: Termenul de „premiu” nu se înscrie în noțiunea de „cadou”
Full Article 3 minutes read

Răspunsul CNA la demersul președinției privind cele €30 000: Termenul de „premiu” nu se înscrie în noțiunea de „cadou”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, poate să primească premiul de 30 de mii euro, oferit recent de municipiul Timișoara din România. Opinia a fost formulată de Centrul Național Anticorupție (CNA). Mai exact, potrivit CNA, regimul juridic al cadourilor nu este aplicabil în cazul acordării/decernării unor premii, având în vedere că termenul de „premiu” nu se regăsește în lista termenilor care se circumscriu noțiunii de „cadou”, potrivit art. 16 aln. (1) din Legea integrității nr. 82/2017. Totuși, instituția stipulează în răspunsul pentru Președinție că nu dispune de competențe pentru interpretarea actelor normative.

CNA accentuează faptul că Premiul „Timișoara pentru Valori Europene” a fost instituit prin Hotărârea Consiliului local nr. 138/2023, respectiv aprobat prin act normativ al unei autorități publice și publicat transparent pe pagina primăriei.

„Manipularea termenilor cu scopul de a denigra instituția prezidențială sunt un instrument de propagandă menit să slăbească încrederea în instituții și în societate. Premiile sunt o recunoaștere a meritelor, iar decernarea acestora este o practică firească la nivel internațional. De astfel de premii au beneficiat inclusiv prim-miniștri și președinți de țară”, a declarat șeful de cabinet al Președintei, Adrian Băluțel.

Președinția precizează că președinta Maia Sandu va decide modul de utilizare a banilor după ce aceștia vor fi transferați.

Amintim că, pe 13 ianuarie 2024, Maia Sandu a primit premiul „Timișoara Pentru Valori Europene”, care vine însoțit de 30 de mii de euro.

Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Olesea Stamate, președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități, a declarat pe 17 ianuarie la emisiunea Rezoomat la Rlive TV că legislația nu permite ca șefa statului să accepte un astfel de premiu.

Pe 18 ianuarie, purtătoarea de cuvânt a Președinției, Irina Gotisan-Sotnic, a precizat pentru NewsMaker că administrația prezidențială a expediat un demers către Centrul Național Anticorupție  în care a solicitat clarificări cu privire la premiul de 30 000 euro. Aceasta a adăugat că, din punctul de vedere al instituției, astfel de premii nu reprezintă un cadou.

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a reacţionat, pe 21 ianuarie, la criticile apărute în spațiul public față de premiul oferit Maiei Sandu la Timişoara. Într-o adresare publicată pe Facebook, Fritz a precizat că suma de 30 000 de euro nu a fost virată şi că atacurile venite din partea Rusiei demonstrează că a fost o decizie bună ca președinta Republicii Moldova să fie prima laureată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: