Biroul de Migrație, luat cu asalt după război. Peste 8000 de cereri de azil de la cetățeni străini
Full Article 2 minutes read

Biroul de Migrație, luat cu asalt după război. Peste 8000 de cereri de azil de la cetățeni străini

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, din 24 februarie, peste 7 de mii de cetățeni ucraineni au solcitat azil politic în Republica Moldova. Datele au fost prezentate de directorul Biroului Migrație și Azil, Mihail Vodă, în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit lui, dacă până la declanșarea războiului în țara vecină Biroul procesa, anual, în jur de 100 cereri de azil, atunci odată cu invazia Federației Ruse în Ucraina numărul acestora a crescut la peste 8 mii.

„La moment în sistemul de azil avem înregistrate 4013 persoane, dintre care, în mare parte, sunt ucraineni – 3263. 180 cetățeni au obținut statul de refugiat, iar 175 sunt beneficiari de protecție umanitară”, a specificat Mihail Vodă.

Potrivit lui Mihail Vodă, cetățenii străini au posibilitatea să solicite azil politic atât la granița Republicii Moldova, cât și pe teritoriul țării. Cererile pot fi depuse la punctele de trecere a frontierei de stat, la Biroul Migrație și Azil, la inspectoratele de poliție sau, după caz, la administrația penitenciarelor.

Odată cu declanșarea războiului din Ucraina a crescut, potrivit directorului Biroului Migrație și Azil, cu 30 la sută, și numărul permiselor de ședere acordate cetățenilor străini, refugiați în Republica Moldova. Astfel, din 24 februarie și până în prezent, 720 de cetățeni străini au obținut permis de ședere în țara noastră, iar 612 au reușit să se angajeze în câmpul muncii în regim facilitar, prin înregistrarea la ANOFM.

În prezent, peste 48 mii cetățeni ai Ucrainei se află pe teritoriul Republicii Moldova. Marea majoritatea dintre ei vin din Odesa și Nicolaev, arată datele preliminare ale unui chestionar elaborat de Biroul Migrație și Azil. Peste 50 la sută dintre respondeți au declarat, potrivit lui Vodă, că sunt cazați la rude, prieteni sau voluntari, în timp ce doar 12 la sută sunt cazați în centrele de plasament puse la dispoziție de autorități.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: